12:06 / 25.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Uz Tamburaški orkestar HRT-a Ibrica Jusić ostvario dječački san

Ibrica Jusić ispred Tamburaškog orkestra HRT-a

Ibrica Jusić ispred Tamburaškog orkestra HRT-a

Foto: - / HRT

Cjelovečernjim koncertom Ibrice Jusića i Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda, nastavljen je koncertni ciklus 'U ozračju tambure'.
Cjelovečernjim koncertom Ibrice Jusića i Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom Siniše Leopolda, nastavljen je sinoć (24. studenoga) koncertni ciklus U ozračju tambure.

Koncert 'Ibrica i tamburica'  nastavak je tradicije maestra Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a da u svom koncertnom ciklusu ugošćuju najvažnija imena hrvatske glazbene scene. Ibrica Jusić, sa svojom gitarom, vodeći je trubadur i šansonijer ne samo u Hrvatskoj. Iako je proslavio 55 godina estradne karijere, dobio nagradu Porin za životno djelo (2019.) i dalje je jednako vitalan, energičan i spreman za nove izazove. Još kao dječak, svirajući bisernicu u školskom orkestru, otkrio je na koncertu Ibrica, sanjao sam kako ću jednom svirati  s Tamburaškim orkestrom HRT-a. Svoju ljubav prema tamburi nije zaboravio, a suradnja s maestrom Leopoldom započela je na Krapinskom festivalu 2017. na kojem je Ibrica interpretirao Suzu za zagorske brege te tada uvidio da se uz tambure može svirati sve – i slavonske i dalmatinske pjesme i sevdalinke.

Na programu koncerta na kojem je uživala puna dvorana studija Bajsić na zagrebačkom Prisavlju, našle su se tako tradicionalne pjesme iz različitih krajeva – kao što su Dubrovačka kontradanca (u izvedbi Tamburaškog orkestra HRT-a), Da smo se ranije sreli (u solo izvedbi Ibrice Jusića), Ima dana, Lijepi li su mostarski dućani i Na te mislim, kao i autorske skladbe Ibrice Jusića i drugih autora. Čuli smo njegove Sonet za tamburu, koji je posvetio Slavoniji i svevremensku uspješnicu U svakom slučaju te volim, ali i Suzu za zagorske brege (A. Bešenić – Z. Špišić – obr. N. Kalogjera), Baladu iz predgrađa (D. Cesarić – H. Hegedušić – obr. S. Leopold), Nikolinu (T. Zuppa – P. Gotovac – obr. J. Cvitanović), Jesenje lišće (V. Tornjanska – A. Joyce – obr. S. Mihaljinec), Finili su Mare bali (T. Zuppa – P. Gotovac – obr. S. Mihaljinec), Odlazak (T. Ujević – A. Dedić – obr. R. Purić), Osobenjaka (Z. Golob – P. Gotovac – obr. J. Cvitanović) i Svirci moji (D. Britvić – S. Leopold – obr. S. Leopold). Na oduševljeni pljesak publike Ibrica je odgovorio s dva dodatka legendarnih Dubrovačkih trubadura – Dok palme njišu grane i La musica di notte.

U razgovoru s voditeljicom koncerta Ljiljanom Vinković, prisjetio se Ibrica svojih početaka na dubrovačkim skalama, prvog nastupa na Zagrebačkom festivalu… ali i anegdota koje su se zbile tijekom bogate karijere – zaljubljenih parova čijoj su ljubavi njegove pjesme dale dodatnu čar kao i nastupa u na brucošijadi kada mu je prišla mlada djevojka i rekla kako je njena majka, dok ju je rađala, s radija čula njegovu pjesmu Margareta i pomislila ako rodim kćer, zvat će se Margareta – 'I evo – Margareta stoji pred vama'. 

Tamburaški orkestar HRT-a, maestro Leopold, Ibrica Jusić i njegov pas Bond svima koji su stigli u studio Bajsić HRT-a koncertom su uljepšali hladnu, gotovo zimsku noć pa su svi kući pošli s toplinom u srcu koja će nadamo se potrajati sve do blagdanskih dana koji nam dolaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!