14:17 / 05.01.2022.

Autor: HRT

"Valceri, polke i druge špelancije" za početak 2022.

Tamburaški orkestar HRT-a

Tamburaški orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zbog pandemijskih uvjeta koji su onemogućili održavanje novogodišnjeg koncerta u tradiciji kakvu poznajemo već gotovo dva desetljeća – u Hrvatskom narodnom kazalištu uz publiku i izravni televizijski prijenos – Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold svoje su 19. izdanje Valcera, polki i drugih špelancija održali u Studiju Anton Marti, kao televizijsko snimanje bez publike. No, kao i uvijek, nije nedostajalo gostiju čije smo sjajne glazbene kreacije imali prigodu čuti na snimci, 1. siječnja 2022. na Drugom programu HTV-a.

Sretnu novu godinu već na početku programa gledateljima/slušateljima pjesmom su – Novoletnom pričom - poželjeli maestro Siniša Leopold i članovi Kvarteta Gubec, dakako uz članove Tamburaškog orkestra HRT-a, a slavlje se nastavilo Silverstarskim valcerom čiji je autor upravo Siniša Leopold te popularnom Sleigh Ride u kojoj je briljirao mladi saksofonist Juraj Zlatić. Pojačanje Tamburaškom orkestru HRT-a bili su mladići iz Zagrebačkog tamburaškog kvarteta u izvedbi 3. stavka iz Divertimenta K. 136 W. A. Mozarta, a Marjan Krajna pridružio im se u potpuriju Opjevani gradovi Hrvatske koji je bio svojevrsna pod-tema koncerta, pa su se mogle čuti posvete Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Varaždinu, Samoboru… iz pera niza etabliranih autora.


Naša proslavljena sopranistica Lidija Horvat Dunjko nadahnuto je tumačila skladbu Vse se okreče Tomislava Uhlika, a poseban je bio i njezin duet s mladim tenorom Filipom Filipovićem u Valcer-intermecu iz operete Vesela udovica Franza Lehara. Sjajni Filip Filipović, student pjevanja u klasi Giorgia Suriana, zadivio je pak izvedbom Granade.


Kvartet Saksofona Silvestris i Mandolinistički kvartet praizveli su skladbu Božić ide niz ulicu Pere Ištvančića, skladatelja i člana Tamburaškog orkestra HRT-a (berda, kontrabas), a vjerni sebi i svom originalnom stilu spajanja jazza i elemenata hrvatskog foklora ostali su Filip Novosel (brač) i Tihomir Hojsak (kontrabas) u zajedničkoj skladbi Flying Back Home.


Još nekoliko prigodnih instrumentala – Tamburo latino i Valcer Zagrebu Siniše Leopolda te Bugler's Holiday Leroyja Andersona – prethodilo je sveprisutnom hitu All I Want For Christmas i jednako vječnom Jingle Bells u razigranoj izvedbi trija Gelato Sisters i Luke Udbinca na gitari koji se pridružio i Teni Vodopiji u izvedbi 'pohrvaćenog' evergreena Let It Snow / Pada snijeg. Gelato Sisters i Tena Vodopija udružile su se u slavnoj pjesmi Que sera, sera, a nakon brzopolke Na saoniku Dragutina Hruze sve su još jednom pozdravili članovi kvarteta Gubec u skeču Banana Boat.


Posebnu dimenziju pojedinim točkama dao je plesni par, a program je vodila Maja Ciglenečki.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!