Tamburaški orkestar HRT-a u Osijeku

16:44 / 13.10.2021.

Autor: HRT

Tamburaški orkestar HRT-a, dirigent Siniša Leopold

Tamburaški orkestar HRT-a, dirigent Siniša Leopold

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Ponedjeljak, 18. listopada u 19.30

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku


58. Glazbena tribina – svečano otvaranje


Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije

Siniša Leopold, dirigent


Dubravko Detoni (obr. Siniša Leopold): Zaboravljene muzike

Sanja Drakulić: Kronika, za tamburaški orkestar

Siniša Leopold: Vatromet, za tamburaški orkestar

Berislav Šipuš: Balada za usamljene, za tamburaški orkestar

Adalbert Marković: Capriccio, za tamburaški orkestar

Mladen Tarbuk: Tod der Erde, za tamburaški orkestar - praizvedba (narudžba GTO)

Ivo Josipović: Drmeš za Pendereckog, za tamburaški orkestar

Igor Kuljerić: Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme, za tamburaški orkestar


Tradicionalna Glazbena tribina Hrvatskog društva skladatelja ove će godine naglasak staviti na tradicijske instrumente u suvremenoglazbenome okruženju – prije svega će biti riječ o tamburi, a tu je tematsku odrednicu potaknulo upravo preseljenje Tribine u matičnu regiju tamburaške glazbe – Slavoniju.


Glazbeni tribinu otvorit će Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold programom koji predstavlja bogatstvo rukopisa hrvatskih autora. Svojim djelovanjem, upravo Tamburaški orkestar HRT-a održava promjene koje je tambura prošla od narodnoga do umjetničkoga glazbala iznimnih mogućnosti što je dovelo i do proširenja repertoara orkestra. Brojni su autori pisali upravo za Tamburaški orkestar HRT-a, a neke od njihovih skladbi s programa, poput onih Sanje Drakulić, Berislava Šipuša i Ive Josipovića, Tamburaški orkestar HRT-a uvrstio je na svoj Porinom nagrađeni album Hrvatski skladatelji u ozračju tambure objavljen u povodu 70. obljetnice djelovanja orkestra (2012.). Prigoda je ovo i za neke nove skladbe poput Tod der Erde Mladena Tarbuka, kao i za novo ruho već poznatih, kao što je skladba Zaboravljene muzike Dubravka Detonija u obradi Siniše Leopolda.


Podsjetimo i da je Tamburaški orkestar HRT-a dobitnik nagrade Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja 2011. godine za cjelokupni doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.


Više o događaju…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!