17:15 / 28.09.2018.

Autor: HRT

Autorski i rođendanski koncert Frane Paraća

-

-

Foto: - / -

U petak, 19. listopada, Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini sudjelovat će na autorskom koncertu Frane Paraća u povodu njegova 70. rođendana. Izvest će njegove skladbe "Dona nobis pacem" i "Ruke".

Petak, 19. listopada 2018. u 20 sati
Muzej Mimara

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini sudjelovat će na autorskom koncertu Frane Paraća u povodu njegova 70. rođendana. Njihov doprinos presjeku kroz bogato stvaralaštvo Frane Paraća bit će izvedbe skladbi Dona nobis pacem, praizvedene 1993. na Muzičkom biennalu Zagreb, te Ruke, također za zbor a cappella, nastale na stihove Đure Sudete.

Skladatelj, glazbeni pedagog, akademik Frano Parać (Split, 1948.) potječe iz skladateljske klase Stanka Horvata na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se u Milanu kod Marina Zuccherija u Studio di fonologia musicale RAI. Kao pedagog djelovao je na zagrebačkoj Glazbenoj školi Blagoja Berse, a od 1987. predaje na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe zagrebačke Muzičke akademije na kojoj je u dva navrata obnašao i dužnost dekana. Dobitnik niza nagrada, među kojima se ističu Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski, Nagrada HAZU, diskografske nagrade Porin, Nagrada  Peristil, Vladimir Nazor, Nagrada Hrvatskog glumišta, u svoje stvaralaštvo ubraja opsežan korpus solističkih, komornih, zborskih, orkestralnih, koncertantnih i glazbeno-scenskih djela, među kojima istaknuto mjesto zauzimaju balet Carmina Krležiana te, ovjenčana nizom priznanja, prva hrvatska opera objavljena na DVD-u – Judita. Zbor HRT-a redovito izvodi njegova djela, a u sezoni 2014./2015., kada je Parać bio rezidencijalni skladatelja HRT-a, Zbor je praizveo njegovu skladbu Fortunae rota

Uz Zbor HRT-a, djela Frane Paraća izvodit će i Zagrebački solisti, Cantus Ansambl, Pavao Mašić, Kristina Kolar, Hrvoje Philips, Berislav Šipuš...

Više o koncertu...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!