16:18 / 12.09.2017.

Autor: HRT

Baltički zborski fenomen otvorio novu sezonu ciklusa Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu

Foto: Domagoj Kunić

Foto: Domagoj Kunić

Foto: - / -

Nova sezona ciklusa Sfumato otvorena je 25. rujna nastupom jednog od najboljih zborova svijeta - Latvijskog radijskog zbora pod vodstvom jednako sjajnog maestra Sigvardsa Klave. Na programu su bila djela skladatelja iz njihova podneblja.

Ponedjeljak, 25. rujna 2017. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Iz prijestolnice zborske glazbe

Latvijski radijski zbor
Sigvards Klava, dirigent

Program:
Johann Sebastian Bach / Knut Nystedt: Immortal Bach
Henry Purcell / Sven-David Sandström: Hear My Prayer, Oh Lord 
Ēriks Ešenvalds: A Drop In the Ocean
Per Nørgård: Wiigen-Lied, iz ciklusa Wie ein Kind 
Arvo Pärt: Virgencita 
Einojuhani Rautavaara: Die erste Elegie
Valentin Silvestrov: Dvije božićne uspavanke (Spi, Isuse; Tiha noć)
Pēteris Vasks: Mūsu māšu vārdi

Gostovanjem jednog od najboljih svjetskih zborova, Latvijskog radijskog zbora pod vodstvom maestra Sigvardsa Kļave, u Hrvatskom glazbenom zavodu otvorena je nova sezona ciklusa Sfumato Zbora HRT-a. Na početku svečanog koncerta, brojnu publiku u Velikoj dvorani HGZ-a pozdravili su Seadeta Midžić, potpredsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda i Tomislav Fačini, od ove sezone šef-dirigent Zbora HRT-a. 

„U Hrvatski glazbeni zavod ulazi jedan veliki glazbeni događaj, s puno velikih glazbenih posljedica. Sretna sam da mu mogu reći dobrodošlicu u ime Hrvatskog glazbenog zavoda“, rekla je Seadeta Midžić o dolasku ciklusa Sfumato u HGZ, a Tomislav Fačini podsjetio je da je to „ciklus koji se niz godina razvijao, sazrijevao u kontinuitetu velikih imena, istih onih koji su vladali i ovom ovdje pozornicom, pogotovo za vrijeme onih koje članovi Zbora HRT-a poznaju - maestra Igora Kuljerića i maestra Tončija Bilića - koji su profilirali i izdvojili ovaj ciklus u zapravo jedini profesionalni zborski ciklus u Hrvatskoj. Drago mi je da se vraćamo u ovaj prostor jer ovaj prostor nama nudi više – više akustike, više publike, više gostovanja…“.

A za početak nove, 20. sezone u novom prostoru, Sfumato i Zbor HRT-a ugostili su Latvijski radijski zbor i jednog od najmarkantnijih zborovođa, izravno zaslužnih za baltički zborski fenomen - maestra Sigvardsa Kļavu. Nastupima diljem svijeta u najcjenjenijim koncertnim dvoranama i festivalima, vokalnu glazbu svojega podneblja Latvijski radijski zbor učinio je standardnim dijelom zborskoga repertoara. Zahvaljujući međusobnoj suradnji u mreži europskih profesionalnih komornih zborova Tenso, čiji je Latvijski radijski zbor jedan od osnivača, a Zbor HRT-a član od 2016. godine, i hrvatska je publika doživjela taj fenomen. Na programu su bile skladbe skladatelja iz Norveške, Švedske, Latvije, Danske, Estonije i Finske: Knut Nysted, Sven-David Sandström, Ēriks Ešenvalds, Per Nørgård, Arvo Pärt, Einojuhani Rautavaara, Pēteris Vasks, Valentin Silvestrov. Dugotrajan pljesak i ovacije ispratili su karizmatične goste koji su u Zagreb stigli u svojevrsni uzvratni posjet, nakon što je Zbor HRT-a, u sklopu Tenso suradnje, nastupio u Novoj Gorici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!