12:59 / 23.12.2015.

Autor: HRT

Bariton Miroslav Živković na predbožićnom koncertu Zbora HRT-a obilježio četrdeset godina djelovanja

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Na predbožićnom koncertu, koji Zbor HRT-a priređuje na dar pretplatnicima ciklusa Sfumato, veliki jubilej proslavio je bariton Miroslav Živković, nastupivši u odabranim ulomcima "Božićnog oratorija" J. S. Bacha, pdo ravnanjem Tončija Bilića.

Utorak, 22. prosinca u 20 sati
Muzej Mimara

Koncert na dar pretplatnicima: ususret Božiću

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Miroslav Živković, bariton
Ivana Garaj Korpar, sopran

Instrumentalni ansambl:
Vedran Kocelj, Petar Obradović, Mladen Đorđević, trube
Pavao Mašić, orgulje
Ivana Bilić, timpani

Johann Sebastian Bach: Božićni oratorij, BWV 248 (izbor)
1. Zbor: Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage / Kličite, radujte se, hvalite dane
8. Arija (bas): Grosser Herr, o starker König / Veliki Gospodine, moćni kralju
9. Koral: Ach, mein herzliebes Jesulein / Srcu mojemu dragi mali Isuse
28. Koral: Dies hat er alles uns getan / To nam je sve učinio
29. Duet (sopran i bas): Herr, dein Mitleid, dein Erbarmen / Gospodine, tvoje suosjećanje, tvoje milosrđe
46. Koral: Dein Glanz all finsternis verzehrt / Tvoj sjaj razdire svu tamu
47. Arija (bas): Erleucht auch meine finstre Sinnen / Obasjaj i moje mračne misli
64. Koral: Nun seid ihr wohl gerochen / Sad ste osvećeni

Na posebnom, predbožićnom koncertu, koji Zbor HRT-a priređuje na dar pretplatnicima ciklusa Sfumato, veliki jubilej proslavio je bariton Miroslav Živković. U odabranim ulomcima iz Božićnog oratorija Johanna Sebastiana Bacha, pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, izveo je, kao solist, dvije arije te duet uz sopranisticu Ivanu Garaj Korpar. Zbor HRT-a izveo je pak nekoliko zborova i korala, uz instrumentalni ansambl u sastavu: Pavao Mašić, orgulje; Vedran Kocelj, Petar Obradović, Mladen Đorđević, trube, te Ivana Bilić, timpani.

Tijekom četiri desetljeća profesionalnog djelovanja, najprije kao član, a potom solist Zbora HRT-a, te na samostalnim koncertnim nastupima, Miroslav Živković stekao je reputaciju vrsnog interpreta klasičnog vokalnog repertoara: od oratorijskih djela, preko Lieda i rane glazbe, do hrvatske glazbene baštine. Rođen u Vinkovcima, pjevanje je učio u Srednjoj glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kod prof. Renate Šeringer te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Vladimira Ruždjaka gdje je i diplomirao solo pjevanje. Surađivao je s dirigentima kao što su Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo, Milan Horvat, Kazushi Ono, Uroš Lajovic, Igor Kuljerić, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević i Tonči Bilić, te nastupao uz sve važnije hrvatske orkestre.Uz to, izvodi i snima repertoar tradicijskih i popularnih skladbi, potvrđujući svoju svestranost kroz nastupe na festivalima i suradnje s nizom glazbenika različitih žanrovskih opredjeljenja.

Predblagdanski koncert za pretplatnike ciklusa Sfumato tako je združio dvije vrijednosti: jubilej baritona Miroslava Živkovića i remek-djelo baroknog sakralnog repertoara – Božićni oratorij Johanna Sebastiana Bacha. U istom duhu, Zbor HRT-a za dodatak je izveo i nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama: Radujte se narodi, Narodi nam se, Veselje ti navješćuje, i Tiha noć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!