16:59 / 29.03.2018.

Autor: HRT

Baština sv. Tome u Leipzigu u ciklusu Sfumato

-

-

Foto: - / -

U utorak, 17. travnja, u ciklusu Sfumato gostuje maestro Holger Speck koji predstavlja saske velikane, kantore crkve sv. Tome u Leipzigu: Johanna Friedricha Dolesa, Johanna Hermanna Scheina, Johanna Kuhnaua i Johanna Sebastiana Bacha.

Utorak, 17. travnja 2018. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Baština sv. Tome u Leipzigu

Zbor HRT-a
Holger Speck, dirigent

Pavao Mašić, pozitiv
Izidor Erazem Grafenauer, lutnja
Domen Marinčič, viola da gamba

Johann Friedrich Doles: Ein feste Burg ist unser Gott, motet
Johann Adam Hiller: Lass sich freuen alle, Psalam 5
Johann Hermann Schein: Tri moteta iz zbirke Isaelisbrünnlein
Johann Kuhnau: Tristis est anima mea, motet
Johann Sebastian Bach: Komm, Jesu, komm, motet, BWV 229
Josef Gabriel Rheinberger: Christus factus est, motet

Gotovo svaki kolos umjetničke energije izdanak je naraštaja odličnih majstora, genetike i klime koja se stvara generacijama upornog brušenja umijeća. Tako je i s obitelji iz koje je potekao J. S. Bach; njegov motet čut ćemo uz bok skladbama onih koji su mu prethodili i slijedili na prestižnom kantorskom mjestu crkve sv. Tome u Leipzigu. Velikani su to, čija su imena do današnjih dana - u kojima svjedočimo velikoj obnovi baroknog repertoara - ostala rezervirana za stručnjake: Schein, Kuhnau i Doles. Njima se pridružuje i motet Josefa Gabriela Rheinbergera. A stručnjak koji će nam predstaviti te saske velikane je Holger Speck, tenor, dirigent, voditelj ansambla Les Favorites i profesor kolegija Vokalni ansambl na Akademiji u Karlsruheu. 

Ulaznice su u prodaji na blagajni HGZ-a tjedan dana prije koncerta po cijeni od 50 kuna.

Za umirovljenike, učenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) ulaznice za pojedini koncert prodaju se uz popust od 40 %, a za osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji uz popust od 50%.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!