12:23 / 27.10.2021.

Autor: HRT

Bogatstvo suzvučja Zbora HRT-a uz maestra Daniela Reussa

Zbor HRT-a, Daniel Reuss

Zbor HRT-a, Daniel Reuss

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 27. listopada 2021. – Zbor HRT-a sinoćnjim je koncertom počeo niz ovosezonskih nastupa iz ciklusa Sfumato u Laubi. U sezoni kada obilježava 80 godina od osnutka, Zbor HRT-a i šef dirigent Tomislav Fačini u ciklus Sfumato dovode neke od najistaknutijih dirigenata na međunarodnoj zborskoj sceni. Tako je sinoć Zbor HRT-a nastupio pod vodstvom maestra Daniela Reussa.

Gost iz Nizozemske, maestro Reuss, uživa ugled jednog od najvećih autoriteta zborskog muziciranja, što je u četrdesetak godina karijere potvrdio nizom uspjeha i priznanja za rad s komornim zborovima, među kojima su Cappella Amsterdam, Komorni zbor RIAS iz Berlina, Estonski filharmonijski komorni zbor te ansambl Vocal Lausanne kojemu je trenutačni umjetnički ravnatelj. Svoj osebujan način rada iz kojega proizlazi i specifičan zvuk zbora, sada je donio i u Hrvatsku, ostvarivši skladnu suradnju s članovima Zbora HRT-a kojima su se pridružili naša na međunarodnoj opernoj i koncertnoj sceni sve istaknutija altistica Sonja Runje, kao solistica, te pijanisti Petar Krokar i Viktor Čižić.


„Jako lijepa, jako čista glazba, vrlo otvorena glazba“, opisao je maestro Reuss svoj izbor programa uoči koncerta. Svaka od skladbi donijela je specifični zvuk zborskog višeglasja – toplinu u Rapsodiji za alt, muški zbor i klavir i Pjesmi sudbine za zbor i klavir četveroručno Johannesa Brahmsa, te eteričnost, svjetlost i otvorenost u a cappella djelima u nastavku: Da pacem, Domine i Molitva nakon kanona (iz Kanona pokajanja) Arva Pärta te Solitary Davida Langa.

Znakovito je i da svih pet skladbi tematizira duhovnost i čovjekov odnos spram nje u različitim okolnostima patnje i nemoći, te svojim tekstom i glazbenom dramatikom nude nadu, što je možda i jedna od ideja iza odabira ovih djela:


„Uvijek postoji razlog za odabir djela koja daju nadu. Uvijek ima patnje. No, naravno, sada, s dolaskom jeseni naše brojke nezaustavljivo rastu. Nadajmo se da ćemo imati lijepu zimu uz glazbu nade. Da, naravno, uvijek nada“, poručio je maestro Daniel Reuss.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija, a snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!