14:56 / 27.11.2017.

Autor: HRT

Božićni koncert u crkvi Bezgrješnog Srca Marijinog na Jordanovcu

-

-

Foto: - / -

U crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini održali su prvi u nizu božićnih koncerata s programom posvećenim venecijanskim majstorima Claudiju Monteverdiju i Giovanniju Gabrieliju te hrvatskim božićnim pjesmama.
Subota, 9. prosinca 2017. u 19 sati
Crkva Bezgrješnog Srca Marijina

Božićni koncert: I svijet Ga ne upozna

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Vanja Lisjak, trombon
Urban Turjak, trombon
Domen Gantar, trombon
Nikola Fabijanić, saksofon
Tomislav Žužak, saksofon
Izidor Erazem Grafenauer, teorba
Sven Buić, kontrabas
Pavao Mašić, orgulje
Marko Mihaljević, udaraljke

Program:
Claudio Monteverdi: Laetatus sum
Giovanni Gabrieli: 
O magnum mysterium
Giovanni Gabrieli: 
Jubilate Deo
Claudio Monteverdi: 
Nisi Dominus 
Giovanni Gabrieli. Hodie Christus natus est
John Frederick Coots – Haven Gilespie - obr. T. Fačini: Santa Claus is Coming to Town
Tomislav Fačini: Hrvatske božićne pjesme

Brojni slušatelji okupili su se u crkvi na Jordanovcu kako bi doživjeli nesvakidašnji božićni program Zbora HRT-a i maestra Tomislava Fačinija naslovljen "I svijet ga ne upozna".

Zbor HRT-a i maestro Fačini pripremili su niz iznenađenja i neočekivanih obrata: motete majstora slavne kapele sv. Marka u Veneciji, Giovannija Gabrielija i Claudija Monteverdija, sa svim sjajem stila cori spezzatti, spojili su s virtuoznošću saksofona, a hrvatske tradicijske pjesme začinili dixieland zvucima, a pridružio im se živopisni instrumentalni ansambl. Publiku su poveli na putovanje od Venecije i njezine kasnorenesansne i ranobarokne raskoši do hrvatskih krajeva i naših božićnih običaja, uz predah na američkom tlu sa evergreenom Santa Claus Is Coming To Town.

Bio je to prvi u nizu božićnih koncerata Zbora HRT-a; slijedi nastup u ciklusu Sfumato, u utorak, 12. prosinca u 20 sati u Palači HAZU, a potom gostovanje u Slavonskom Brodu u srijedu, 13. prosinca u 19.30 u crkvi Presvetog Trojstva. U petak, 15. prosinca u 19 sati, na redu je koncert u Remetama koji će se snimati Hrvatski radio i Hrvatska televizija. Snimke će se emitirati u utorak, 19. prosinca u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija, na Badnjak u 20 sati na Trećem programu Hrvatske televizije te na sam Božić u 13 sati na Prvom programu Hrvatske televizije u skraćenom obliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!