"Carmina Burana" i Zbor HRT-a u Koprivnici

15.07.2023.

Zadnja izmjena 17:26

Autor: HRT

Carmina Burana u Koprivnici

Carmina Burana u Koprivnici

Foto: Ljeto na Zrinskom / Grad Koprivnica

Zbor HRT-a i treći je put ovoga ljeta izveo kantatu Carmina Burana Carla Orffa! Nakon Rijeke i Rovinja, na red je došla Koprivnica gdje izvedba upriličena u povodu početka Ljeta na Zrinskom 14. srpnja 2023. Zbor HRT-a predvodio je maestro Darijan Ivezić, a kao solisti nastupili su Anabela Barić, Siniša Galović i Davor Nekjak. Instrumentalni ansambl činili su pijanisti Srebrenka Poljak i Viktor Čižić te udaraljkaši Tomislav Kovačić, Davor Marinac, Krunoslav Benko, Renato Palatinuš i Fran Krsto Šercar.

Za razliku od Rijeke gdje je za kraj tamošnje koncertne sezone priređena izvorna verzija kantate Carmina Burana – sa solistima i zborom uz orkestar – u Rovinju i Koprivnici izvedena je verzija za reducirani sastav koju je 1956. godine načinio Orffov učenik Wilhlem Killmayer i koju je sam skladatelj odobrio. Jednako impresivno i grandiozno, kantata je i u Koprivnici zazvučala sa svoje 24 pjesme koliko ih je skladatelj izabrao iz zbirke srednjovjekovne poezije golijarda i povezao iz u kantatu koju otvara i zaključuje čuvena O Fortuna.

Galerija
Carmina Burana u Koprivnici, Foto: Ljeto na Zrinskom/Grad Koprivnica
Darijan Ivezić, Zbor HRT-a, Srebrenka Poljak, Foto: Ljeto na Zrinskom/Grad KoprivnicaSrebrenka Poljak, Tomislav Kovačić, Fran Krsto Šercar, Foto: Ljeto na Zrinskom/Grad KoprivnicaDarijan Ivezić, Anabela Barić, Siniša Galović, Davor Nekjak, Foto: Ljeto na Zrinskom/Grad KoprivnicaCarmina Burana u Koprivnici, Foto: Ljeto na Zrinskom/Grad KoprivnicaCarmina Burana u Koprivnici, Foto: Ljeto na Zrinskom/Grad Koprivnica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!