15:55 / 12.01.2017.

Autor: HRT

Dirljivi oproštaj maestra Kranjčevića od Zbora HRT-a

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Na koncertu ciklusa Sfumato 14. veljače, maestro Vladimir Kranjčević se, u svojoj 80. godini života, na dirljiv način oprostio od aktivnog muziciranja sa Zborom HRT-a uz koji je bio vezan tijekom cijele svoje karijere.

Utorak, 14. veljače 2017. u 20 sati
Muzej Mimara

Zbor HRT-a
Vladimir Kranjčević, dirigent

Ivo ParaćLjetni madrigali, za mješoviti zbor 
Ivan Brkanović: Konavosko pirovanje, za mješoviti zbor
Rudolf Matz: Faun, suita za mješoviti zbor (sopran i tenor solo)

U Muzeju Mimara, 14. veljače, članovi Zbora HRT-a i publika zajedno su pljeskali omiljenom maestru  Vladimiru Kranjčeviću.

"Kako je bilo? To mora publika reći. Ovaj ansambl poznajem dugo. Išao sam na njihove koncerte za one slavne ere Pozaića, Zlatića…, bio sam i njegov šef, puno smo radili, puno smo snimali i uvijek je užitak s tim ljudima raditi jer oni su profesionalci, potentnih krasnih glasova i kad se to uspije uskladiti i animirati onda dođe do jednog pravog glazbenog doživljaja." - rekao je nakon koncerta maestro Kranjčević.

Koncert je bio njegov oproštaj od ansambla s kojim je bio vezan cijelu karijeru i kojemu je bio šef-dirigent od 1976. do 1982.

"Da, to je oproštaj. Imam još pet koncerata do svibnja i onda zatvaram dućan. Ja ću se i dalje baviti glazbom, sve ću raditi osim proba i koncerata. To me je jako počelo zamarati, iako donose i osvježenje, ali je teško pripremati jedan veliki projekt, ja sam ipak navršio 80 godina." - dodao je maestro.

Na programu koncerta našla su se rijetko izvođena djela -  Madrigali dell' estate Ive Paraća, Konavosko pirovanje Ivana Brkanovića i suita Faun Rudolfa Matza u kojoj smo kao soliste slušali sopranisticu Moniku Cerovčec i tenora Andra Bojanića.

"To je jedan birani program. Takoreći na prste jedne ruke možete nabrojati izvedbe tih djela, što je velika šteta. To se užasno rijetko izvodi, a svako je djelo za sebe bombon. Skladana su na divne tekstove i bio je užitak to raditi. I Zboru se svidjelo pjevati ih. Inspiriralo ih je. S punim nepravom, da tako kažem, su stavljena u zapećak. Ja znam koji je razlog - ona su užasno teška za izvođenje, no  profesionalnom ansamblu kakav je Zbor HRT-a to ne predstavlja problem. Nevjerojatno su ih brzo savladali. "- rekao je maestro Kranjčević.

"Ljudski je glas najljepši instrument. Moj profesor Šaban na Akademiji je uvijek govorio da pjevači imaju najljepši instrument koji je Bog stvorio. Zašto? Zato jer je taj instrument u čovjeku. Dakle tu nema tipke koju morate pritisnuti, ne ovisite o mehanici, o žici, o gudalu, o pisku, vi ste gospodar svog organa koji reagira na svaki vaš emotivni podražaj. I zato je pjevanje nešto posebno kad je lijepo." - zaključio je naš omiljeni maestro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!