18:21 / 28.09.2016.

Autor: HRT

Glazba Igora Kuljerića otvorila koncertnu sezonu u Zadru

Foto: Željko Karavida

Foto: Željko Karavida

Foto: - / -

U četvrtak, 13. listopada, Zbor HRT-a, maestro Tonči Bilić i solisti gostovali su u Zadru te programom posvećenom Igoru Kuljeriću u povodu desete obljetnice njegove smrti i 75. godišnjice djelovanja Zbora, otvorili zadarsku koncertnu sezonu.
Četvrtak, 13. listopada u 20 sati
Crkva sv. Donata, Zadar

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent


Solisti:
Ivana Garaj Korpar, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Anastasia Dikmikj, alt
Siniša Galović, tenor
Miroslav Živković, bariton

Katarina Krpan, klavir


Igor Kuljerić:

Križu, daj nam ti milosti – glazba za starohrvatsko pučko prikazanje za muški zbor

Stabat Mater, za mješoviti zbor

Seh duš dan, za mješoviti zbor

Gumbelijum roža fino diši, za mješoviti zbor

Molitva, za soliste i mješoviti zbor

Galeotova pesan, za mješoviti zbor

Dute Durule

Deep, deep sorrow, za solo glas, muški zbor i klavir

Nakon koncerta u ciklusu Sfumato, Zbor HRT-a i maestro Tonči Bilić program posvećen Igoru Kuljeriću i desetoj obljetnici njegove smrti donijeli su u Zadar, te njime otvorili tamošnju koncertnu sezonu.

Zadarskoj publici Zbor HRT-a predstavio je, kao i onoj u Zagrebu, skladbe koje obuhvaćaju gotovo cijelo razdoblje suživota Igora Kuljerića i Zbora HRT-a, i to prema izboru maestra Bilića. Igor Kuljerić sa Zborom je počeo surađivati još 1968., djelujući kao stalni, a potom i kao šef-dirigent, tako da je njegovo stvaralaštvo uvelike obilježilo rad Zbora.

Svakako treba spomenuti i Kuljerićevu vezu sa Zadrom u kojemu je proveo mladost i u koji se često vraćao, među ostalim i zbog umjetničkih suradnji, među kojima je ona s Hrvatskim pjevačkim društvom Zoranić i dirigentom Antunom Doličkim, zbog čega je i ovaj koncert imao posebnu dimenziju.

Zbor HRT-a, u kombinacijama muškog i mješovitog sastava, uz soliste Andru Bojanića, Sinišu Galovića, Ivanu Garaj Korpar, Anastasiju Dikmikj i Miroslava Živkovića, predstavio je neke od najpoznatijih maestrovih zborskih ostvarenja, među kojima su Križu, daj nam ti milosti, Stabat mater te Deep, Deep Sorrow, ulomak iz opere Životinjska farma u kojemu su nastupile i mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te pijanistica Katarina Krpan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!