Haydnova „Godišnja doba“ za kraj sezone ciklusa Kanconijer

26.04.2017.

12:39

Autor: HRT

default error photo
Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, uz vrsne soliste, na pozornicu Lisinskog nakon dugo vremena donijeli su raskošan i zahtjevan Haydnov oratorij "Godišnja doba".

Četvrtak, 11. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Margareta Klobučar, sopran
Krešimir Špicer, tenor
Matija Meić, bariton

Joseph Haydn: Godišnja doba, oratorij za soliste, zbor i orkestar, Hob. XXI:3

Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a  na pozornicu Lisinskog nakon dugo vremena donijeli su raskošan i zahtjevan Haydnov oratorij Godišnja doba.

„Bio je to veliki zalogaj i za publiku i za nas. I doznali smo  zašto ste to djelo tako rijetko izvodi! Kompozicija je složena, a mora zvučati jednostavno i spontano. Međutim, na pozornici je vladalo veliko veselje, solisti su bili u punome sjaju, zračili su i otpjevali su prekrasno sve arije i recitative, orkestar je došao do izražaja s prekrasnim solističkim dionicama , limeni puhači su se za ovu prigodu odvažili svirati na starim instrumentima. To je riskantno, čovjek to ne svira svaki dan, ali smo dobili specijalnu boju koju ne možemo postići nikako sa modernim instrumentima. Pohvalio bih i gudače kojima se dimi iz ušiju, jer su za odsvirati imali otprilike 50 kilograma nota! Morali su dočarati slike - cvijeće, snijeg, hladovinu lišća, sve je to treperilo pod njihovim gudalima; vjerujem da su izgubili koju strunu kao 2 Cellos.“ – rekao je nakon koncerta maestro Fačini.

Posebno valja istaknuti izvrsne soliste. Ulogu Hanne otpjevala je Margareta Klobučar, Lukasa je otpjevao Krešimir Špicer, a ulogu Simona Matija Meić.

„Radi se o sjajnom trojcu solista. Margareta Klobučar, naša renomirana sopranistica koja je godinama pjevala u operi u Grazu, a sada pjeva po cijeloj Austriji i inozemstvu i vrlo često kod nas. Prekrasan glas, tehnika, lakoća , jedan kristal koji osvaja čim otvori usta.“ – rekao je maestro Fačini.

„Naš tenor Krešimir Špicer koji radi u Parizu, prvenstveno je poznat po radu na ranom baroku, s time se proslavio, ali ono što ga svakako zadnjih godina resi je suradnja sa cijenjenim teatrom La Scala u Milanu. Drago mi je da smo ga u tom zaposlenom kalendaru imali prilike „uhvatiti“ za ovaj koncert.“ – dodao je maestro. 

„Matija Meić je najmlađi od njih, ali nakon diplome se vrlo brzo snašao tako da je na angažmanu u Münchenu  u Operi gdje pjeva  glavne uloge. I on će sada stasati u još jednog  našeg pjevača koji su ostvarili veliku karijeru u inozemstvu. Trenutačno 5 basova pjeva samo u njemačkim operama.!“ – rekao je Fačini. 

Haydnov oratorij koji dočarava cikluse u prirodi i u ljudskom životu  nakon prve javne izvedbe 1801. kritičar Allgemaine Musikalische Zeitunga  opisao ga je kao „moćnu tvorevinu kolosalnih vizija, ispunjenu izvanrednim idejama koja je iznenadila i nadmašila sva očekivanja.“ Ništa manje moćno Godišnja doba zahvaljujući Kanconijeru nisu zvučala niti jučer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!