Impresivan Rossinijev "Stabat Mater" u ciklusu Kanconijer

17.03.2023.

12:35

Autor: HRT

"Stabat Mater" Gioachina Rossinija u ciklusu Kanconijer

"Stabat Mater" Gioachina Rossinija u ciklusu Kanconijer

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 17. ožujka 2023. – Stabat Mater, djelo u kojemu je Gioachino Rossini majstorski spojio sakralnu uzvišenost i opernu spektakularnost, sinoć su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveli Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, te vokalni solisti: sopranistica Myrianne Fleur, mezzosopranistica Emilia Rukavina, tenor Filip Filipović i bas bariton Marko Mimica. Izvedbu je predvodio maestro Marc Korovitch. 

Remek-djelo sakralnog vokalno-instrumentalnog repertoara iz pera skladatelja koji se na vrhuncu operne slave, u dobi od 37 godina povukao s glazbene scene, svjedoči o posebnom trenutku u skladateljevoj karijeri, ali i glazbenoj povijesti – o renesansi nepresušnog talenta, transformiranog kako bi zaživio u novom, još intenzivnijem obliku. Iako se uglazbljivanja teksta drevnog himna Stabat Mater prihvatio na nagovor i kao uslugu prijatelju, za pretpostaviti je da su ga potresan tekst izvanrednog dramatskog i emotivnog naboja o boli Majke Božje za raspetim sinom, kao i uglazbljenja njegovih prethodnika na istu temu, toliko nadahnuli da ništa osim impresivnog glazbenog zdanja nije bilo moguće ostvariti.


„Riječ je vrlo posebnoj skladbi, ima posebno mjesto u kontekstu povijesti glazbe. To je kombinacija sakralne glazbe i opere. Kad čujete taj naslov – Stabat Mater – asocijacija je molitva, no Rossini je uspio preuzeti taj motiv u dramaturškom smislu i iskombinirati ga s arijama koje su još opernije od opere! Doista je riječ o skladbi koja je savršena za poznavatelje glazbe, ali i za one koji to nisu. Čuti jednu od najboljih Rossinijevih opera je doista nešto posebno, premda to uopće i nije opera, ali glazba je doista posebna i osjeća se ta posebna emocija“, nije skrivao oduševljenje Rossinijevim djelom maestro Marc Korovitch.


Maestro crnogorsko-španjolskih korijena rođen i školovan u Parizu, jedan je od najvrsnijih zborskih autoriteta u Europi. Od prošle godine preuzeo je mjesta glazbenog ravnatelja legendarnog pariškog Orkestra Colonne i šefa dirigenta Zbora Pariškog orkestra. Redovito, od 2018. surađuje sa Zborom HRT-a, gostujući u ciklusu Sfumato. Tako se za svojega posljednjeg gostovanja, krajem 2021., pokazao kao sjajan poznavatelj i tumač Rossinijeva rukopisa, kada je predvodio Malu svečanu misu. I taj put među solistima bili su vrsni mladi vokalni umjetnici – Emilia Rukavina i Filip Filipović, danas solisti opernog ansambla HNK u Zagrebu, a ovaj put pridružili su im se gošća iz Francuske, Myrianne Fleur, te naš međunarodno proslavljeni Marko Mimica. Maestro Korovitch sinoć je prvi put stao i na čelo Simfonijskog orkestra HRT-a.


„Sretni smo što imamo gotovo 80 pjevača za ovo djelo – Zbor HRT-a i Zbor Ivan Goran Kovačić – Simfonijski orkestar HRT-a te četiri sjajna solista. Myrianne Fleur je mlada solistica iz Francuske, a tu su i Emilia Rukavina, Filip Filipović i Marko Mimica, i moram reći da je to doista sjajna kombinacija pjevača. Obožavam energiju koju osjećam i u Zboru i u Orkestru, to je doista volja za radom, strast da dijelimo svoje znanje o glazbi, i za mene je uvijek poseban osjećaj boraviti u Zagrebu“, bio je zadovoljan cjelokupnim ansamblom maestro Korovitch. Zborove je za ovu prigodu pripremio Ivan Šćepanović, asistent dirigenta Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.


Sjajnu izvedbu oduševljeno je pozdravila je mnogobrojna publika u dvorani Lisinski, a koncert – treći u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a – mogao se pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi i u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!