Međunarodni odjek CD-a "Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija"

15:22 / 23.07.2021.

Autor: HRT

Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija, naslovnica

Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija, naslovnica

Foto: promo / promo

Najveći nekomercijalni izvor za klasičnu glazbu na Internetu - MusicWeb International - objavio je recenziju CD-a Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija.

Međunarodno afirmirani vokalni solisti i instrumentalisti, udružili su se sa Zborom HRT-a i maestrom Tomislavom Fačinijem kako bi krajem 2019. studijski zabilježili duhovne i svjetovne skladbe iz sačuvanih zbirki Tomasa Cecchinija. CD je objavljen 2020. godine u izdanju HRT-a te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


U izvedbama su sudjelovali: sopranistice Monika Cerovčec i Anabela Barić, altistica Martina Borse, tenori Siniša Galović i Hugo Paulsson Stove te bas-bariton Krešimir Stražanac. Uz instrumentalni sastav Concerto dei venti (Robert Alexander Schlegl, barokni alt i tenor tromboni, Martin Bolterauer, kornet, cornetto muto, Juan González Martínez, tenor, barokni tenor trombon i Cameron Drayton, barokni bas trombon) svirali su i Ana Vasić, violina, Izidor Erazem Grafenauer, teorba, Dario Poljak, orgulje i čembalo te Fran Petrač, violone.


Autor recenzije za MusicWeb International, Johann van Veen, navodi da je „u cjelini zadovoljan izvedbama“ te da je „Zbor Hrvatske radiotelevizije dobar ansambl“, a „instrumentalne dionice izvrsno izvedene“. Također ističe sljedeće (izbor iz recenzije):


„Većina glazbe renesansnog i baroknog doba koja se danas izvodi i snima potječe iz pera skladatelja koji su živjeli u središnjoj Europi. Repertoar nastao na marginama kontinenta privlači manje pažnje. (…) Djelomice zahvaljujući preporodu rane glazbe i širenju povijesno osviještene izvedbene prakse, dio repertoara iz tih dijelova Europe se istražuje i izvodi. Ovaj CD je dobar primjer.“


"Tek pri kraju 20. stoljeća Cecchinijeva se glazba izvodila. U to vrijeme, izvedbe u balkanskim zemljama su imale malo doticaja s povijesno osviještenom izvedbenom praksom. To se iz temelja promijenilo. Dario Poljak, u popratnim bilješkama, s pravom tvrdi: „No, povijesno obaviješteno izvođenje danas donosi novu perspektivu i pogled na Cecchinijev opus koji, s toga stajališta, možemo doživjeti na sasvim drukčiji način nego što je to bilo moguće prije.“


„Cecchini je definitivno zanimljiv skladatelj i htio bih čuti još njegove glazbe. Nadajmo se da nas očekuje još.“


Cijelu recenziju pročitajte ovdje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!