11:34 / 21.02.2017.

Autor: HRT

Mlada slovenska dirigentica Martina Batič oduševila poklonike Zbora HRT-a

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Pod ravnanjem mlade slovenske dirigentice Martine Batič, Zbor HRT-a je u Muzeju Mimara održao još jedan koncert iz ciklusa Sfumato, naslovljen "Nebo, zrak i vjetar". Na programu su bila djela Ingvara Lidholma, Uroša Kreka i Franka Martina.

Utorak 21. ožujka 2017. u 20 sati
Muzej Mimara
Nebo, zrak i vjetar…  
Zbor HRT-a
Martina Batič, dirigentica

Ingvar Lidholm
:  „…a riveder le stelle“
Solo: Monika Cerovčec, sopran

Uroš Krek
Three Autumn Songs 
Solisti:
Monika Cerovčec, sopran
Martina Borse, alt
Siniša Galović, tenor
Andro Bojanić, tenor

Frank MartinMisa za dvostruki zbor a cappella 

Na programu su se našla izuzetno zahtjevna djela poput ...a riveder le stelle (…da ugledamo zvijezde) Šveđanina Ingvara Lidholma nastale prema završnim stihovima Pakla Danteove Božanstvene komedije, Three Autumn Songs (Tri jesenje pjesme) Uroša Kreka i Misa za dvostruki zbor a cappella  Franka Martina, autora toliko jedinstvenog da ga je, kažu, nemoguće svrstati u bilo koji glazbeni pravac 20.stoljeća ili ga usporediti s bilo kojim drugim skladateljem.

„Mislim da je bio čudesan koncert, tome je pridonijela i divna atmosfera ovoga muzeja. Moram reći da sam se dirigirajući osjećala jako dobro, da me zbor pratio i očima i ušima. Uživala sam. Imali smo iznimno zahtjevne skladbe za izvesti koje su zahtijevale potpunu koncentraciju, velike vokalno tehničke sposobnosti i veliku energiju za slijediti interpretaciju. To su stvari koje profesionalni ansambl mora imati i ovaj ih je ansambl večeras i pokazao.“ – rekla je nakon koncerta Martina Batič. 

Martina Batič inače u svojoj vitrini od 2006. ima prestižnu nagradu Eric Ericson Award za najbolju mladu zborsku dirigenticu. Surađuje sa ponajboljim svjetskim profesionalnim zborovima, kao što su Zbor Švedskog radija, Komorni zbor Eric Ericson, Zbor Nizozemskog radija.Umjetnička je direktorica Zbora Slovenske filharmonije.

Dirigentica se, na pozornicama, ispred ne samo zborova, već i orkestara, rijetko viđa.

„Za mene je bilo sudbinski dobiti nagradu 2006. To je za mene bio proboj u svijet zborske scene Europe, a potom  i svijeta; nagrada mi je otvorila vrata u svijet profesionalnog zborskog dirigiranja. U tome neizmjerno uživam, to je bila moja želja od malih nogu i sretna sam što se mogu baviti poslom koji obožavam.“ – zaključila je Martina Batič.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!