Predstavljen CD Zbora HRT-a 'Mir, zlato, tamjan'

18:27 / 15.12.2018.

Autor: M.Š./HRT

Foto: Marija Štilinović/HRT

Foto: Marija Štilinović/HRT

Foto: - / HRT

Izdavanjem nosača zvuka 'Mir, zlato, tamjan' Zbor HRT-a posebno je svečano ušao u blagdansko vrijeme. CD, predstavljen u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, atraktivan je spoj glazbe, likovnosti i književnosti.
Izdavanjem nosača zvuka 'Mir, zlato, tamjan' Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) posebno je svečano ušao u blagdansko vrijeme. CD, predstavljen u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, atraktivan je spoj glazbe, likovnosti i književnosti.

Glazbu je pripremio naš ugledni dirigent i skladatelj Tomislav Fačini koji jednako voli stariju i suvremenu glazbu te je energično približava publici na koncertima i pred malim ekranima. Riječ je o 14 hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama koje su međutim obrađene na jedan potpuno umjetnički drugačiji način da se ponekad jedva i prepozna od kud smo zapravo krenuli... Izvodi ih zbor, solisti i jedan nekonvencionalni instrumentalni ansambl,  objašnjava Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a. Imamo od nekakvih klasičnih aranžmana do koketiranja s lakšim žanrovima kao latino…  jazz, neki idu na psihodeliju i acid rock. Svašta se tu događa, ali pjesme su još uvijek te koje jesu,  dodaje maestro Fačini.

Prigodnu božićnu priču napisala je hvaljena književnica Ivana Šojat čija su djela prevedena na više jezika. Paket zaokružuju ilustracije akademskog slikara, poznatog cvjećara Saše Šekoranje. Ipak, završni pečat dale su Fačinijeve slobodne interpretacije i aranžmani. Iz svih relevantnih izvora crpio je i donio u jednom novom ruhu, ali ipak je citirana tradicija koja je prepoznatljiva i koju narod prepoznaje,  kazao je poznati etnomuzikolog Joško Ćaleta.

Zbor HRT-a pjesme s ovog albuma predstavit će na božićnoj turneji, a gledatelji HRT-a moći ih vidjeti i čuti na Badnjak u 22.50 na Prvom programu HRT-a (HRT - HTV1).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!