Produhovljena suradnja Zbora HRT-a i Stjepana Vugera

16.11.2022.

16:06

Autor: HRT

Zbor HRT-a, Stjepan Vuger

Zbor HRT-a, Stjepan Vuger

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 16. studenoga 2022. – Zbor HRT-a sinoć je održao svoj drugi koncert u ciklusu Sfumato koji se već drugu sezonu održava u Laubi – kući za ljude i umjetnost. Program posvećen duhovnim zborskim koncertima Dmitrija Bortnjanskog i Alfreda Schnittkea predvodio je dirigent Stjepan Vuger.


Stjepan Vuger diplomirao je dirigiranje u Zagrebu u klasi Mladena Tarbuka, harmoniku u Puli u klasi Boruta Zagoranskog i glazbenu pedagogiju u Puli. Kao stipendist programa Erasmus studirao je i na Glazbenoj akademiji u Gdanjsku u klasi Krzysztofa Olczaka. Dobitnik je Rektorove nagrade na Sveučilištu u Puli i Dekanove nagrade na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Već je surađivao sa Zborom HRT-a, a za ovaj prvi cjelovečernji nastup u ciklusu Sfumato izabrao je a cappella program posvećen velikom naslijeđu istočnoeuropskog zborskog repertoara, i to onako kako su ga interpretirali Dmitrij Bortnjanski, svojim klasičnim stilom, te Alfred Schnittke, svojim suvremenim rukopisom.


Rođen u Ukrajini polovicom 18. stoljeća, školovan u Sankt Peterburgu i Veneciji, Dmitrij Bortnjanski u svojemu izričaju stapa utjecaje zapadneuropskih glazbenih tekovina i tradiciju istočnoeuropskog zborskog muziciranja što se najbolje ogleda u njegovim duhovnim zborskim koncertima. Napisao ih je 35 za četveroglasni zbor; riječ je o njegovim najvažnijim ostvarenjima i iznimnom doprinosu žanru duhovnih koncerata koji na zadivljujuć način istražuje raznolike i neobične kombinacije solo i tutti glasova. Sinoć smo ih čuli tri: br. 23, Blago narodu vičnu svetom klicanju, br. 32, Objavi mi, Jahve, moj svršetak, te br. 33, Što si mi dušo klonula. Kao solisti istakli su se: sopranistice Natalija Kralj i Danijela Perosa, alti Martina Borse i Nikolina Virgej Pintar, tenor Andro Bojanić i bas Vjekoslav Hudeček.


Galerija
Stjepan Vuger, Zbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRT
Stjepan Vuger, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTStjepan Vuger, Zbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a u Laubi, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a i Stjepan Vuger u Laubi, Foto: Jasenko Rasol/HRT

Drugi dio koncerta zauzela su dva stavka iz Koncerta za zbor Alfreda Schnittkea: treći, Svima koji će proniknuti, te četvrti, Ovaj trud koji je započet s uzdanjem u Te. Za razliku od Bortnjanskog, čiji koncerti uglazbljuju stihove iz Psalama, Schnittke je preuzeo tekst iz Knjige žalobnih pjesama armenskog pjesnika 10. stoljeća Grigora iz Naureka, u ruskom prepjevu Nauma Grebnjeva, pa Koncert nosi snažan pečat pjesnikova izričaja, ili kako je Schnittke ustvrdio: „Napisao sam glazbu koju je pobudio tekst, a ne onu koju sam htio napisati“. Djelo nije bilo namijenjeno izvođenju u liturgijskom kontekstu, no mnoga ga obilježja povezuju s glazbom ruske pravoslavne crkve: ponavljajuće melodije uskog raspona, paralelne terce, istaknuta basovska dionica te antifonalni postupci. Posvećeno je Zboru Ruske državne kapele i njegovu dirigentu Valeriju Poljanskom (pod čijim je ravnanjem Zbor HRT-a nastupio 2011. i 2014. godine), koji su ga i praizveli 1986. u Moskvi.


Koncert se mogao pratiti u izravnom radijskom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!