01:42 / 26.09.2018.

Autor: M.Š./LJ.S./HRT

Rahmanjinovljevom 'Liturgijom' započeo 20. Sfumato

Maestro Tomislav Fačini i Zbor HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Maestro Tomislav Fačini i Zbor HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Tomislava Fačinija Liturgijom sv. Ivana Zlatoustog S. Rahmanjinova započeo je 20. sezonu svojeg koncertnog ciklusa Sfumato.
U Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, Liturgijom sv. Ivana Zlatoustog Sergeja Rahmanjinova, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) započeo 20. sezonu koncertnog ciklusa Sfumato.

Odavno nisam napisao nešto s toliko zadovoljstva, priznao je Sergej Rahmanjinov, veliki ruski skladatelj nakon dovršetka veličanstvene Liturgije sv. Ivana Zlatoustog u Moskvi 1910. Sv. Ivan Zlatousti bio je carigradski patrijarh i crkveni naučitelj iz 4. stoljeća, čiji je spomendan 13. rujna. Impresivna baština pravoslavne sakralne glazbe neizostavan je dio zborskog repertoara, a Zbor HRT-a njeguje dugu i redovitu praksu izvođenja remek-djela te osobite vokalne tradicije, pa je tako i novi ciklus Sfumata, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija otvoren Rahmanjinovljevim remek-djelom. Djelo je to bogate zborske orkestracije tipično za rusku sakralnu glazbu toga razdoblja i jedno je od najuspjelijih ostvarenja ruske duhovne glazbe s početka 20. stoljeća. Otvaramo Liturgijom jer je to 'komad muzike', jer je potrebno da se saberemo, uronimo u muzikalnost Rahmanjinovljeva sloga i u jednostavnost stiha koji ne zahtijeva neke puste akrobacije, kazao je Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora HRT-a.

Liturgiju je Rahmanjinov napisao imajući na umu primjenu tijekom bogoslužja, pa je, uglazbivši dvadeset liturgijskih stavaka za mješoviti zbor a cappella, njihovo povezivanje prepustio recitativnim napjevima svećenika, odnosno đakona. U HGZ-i te su uloge otpjevali bas Mladen Klepo i gost iz Beograda, bas Miloš Gašić. Gašić je, kako kaže, došao u Zagreb na poziv maestra Fačinija po drugi puta. Prvi puta pjevao je sa Zborom HRT-a , Liturgiju sv. Ivana Zlatoustog Stevana Mokranjca. Nadam se da će ovo biti dobra suradnja koja će trajati iz godine u godinu,  rekao je Gašić. Liturgija je vrlo inspirativna. Napisana 1910. i od tada je dobila na svom značaju, ističe Klepo.

Izravni prijenos koncerta, urednice Zrinke Matić, mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3). Snimku koncerta možete poslušati u Slušaonici Hrvatskog radija sve do 2. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!