Raznolikost i sklad uz maestra Sebastjana Vrhovnika na koncertu Zbora HRT-a

10:31 / 16.02.2022.

Autor: HRT

Trio Eusebius, Hiwote Tadesse, Zbor HRT-a, Sebastjan Vrhovnik

Trio Eusebius, Hiwote Tadesse, Zbor HRT-a, Sebastjan Vrhovnik

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 16. veljače 2022. – Duhovno i svjetovno, suvremeno i romantično, a cappella i instrumentalno - svojevrsne su suprotnosti koje su se sjedinile na programu petog ovosezonskog koncerta u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a. Sinoćnji koncert u Laubi predvodio je gost iz Slovenije – maestro Sebastjan Vrhovnik, a na programu su bila duhovna djela suvremenih slovenskih skladatelja mlađe i srednje generacije te skladbe autora iz razdoblja romantizma. Svoj nastup u sklopu programa imali su i mladi glazbenici iz Trija Eusebius, te violistica Hiwote Tadesse.

Sebastjan Vrhovnik jedan je od najistaknutijih slovenskih zborskih dirigenata, surađuje s Komornim zborom RTV Slovenija, Zborom mariborske Opere i Zborom Slovenske filharmonije. Djeluje kao docent za zborsko dirigiranje na Akademiji za glasbo u Ljubljani i dirigent Komornog zbora Akademije za glasbo Sveučilišta u Ljubljani te Mješovitog zbora Glazbene matice Ljubljana.


„Meni je osobno najvažnije da svi pjevači znaju o čemu pjevaju, na taj način mogu uključiti i svoje emocije u izvedbu. Kroz te emocije se formira vokalna zaokruženost sastava. Kod svog rada sa zborovima, nastojim dobiti dinamičku i artikulacijsku raznolikost“, rekao je maestro Vrhovnik uoči nastupa, te se osvrnuo i na rad sa Zborom HRT-a proteklih dana: „Mislim da smo stvorili ugodnu radnu klimu uz međusobno poštovanje. Naravno, situacija s kovidom nam je otežala pripremu, jer se sastav zbora svaki dan malo mijenjao, svaki put je bila malo drugačija situacija kod pjevača, no uz male prilagodbe u programu, uspjeli smo sve realizirati. Siguran sam da ćemo svi dobro pamtiti i pripremu i izvedbu ovoga koncerta.“


Za nastup sa Zborom HRT-a donio je duhovne skladbe pet slovenskih skladatelja nastale u razdoblju od 2000. do 2020. godine. Damjan Močnik, Tine Bec, Andrej Makor, Matej Kastelic i Ambrož Čopi autori su uglazbljenja marijanskih himana, antifona i molitvi koje smo sinoć mogli čuti, a među kojima je Salve, Regina Mateja Kastelica iz 2020. posvećena upravo Zboru HRT-a i maestru Vrhovniku.


Himna Suncu – An die Sonne Franza Schuberta, Šest Moravskih dueta Antonína Dvořáka u obradi za zbor Leoša Janáčeka te skladba Die Nacht Josefa Gabriela Rheinbergera dio je sinoćnjeg repertoara posvećen zborskom stvaralaštvu romantizma. U izvedbi su se Zboru HRT-a i maestru Vrhovniku pridružili pijanist David Vuković (Schubert, Dvořák) odnosno članovi Trija Eusebius i violistica Hiwote Tadesse (Rheinberger). Članovi Trija Eusebius, nagrađivani mladi glazbenici, violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković, priredili su i dvije samostalne točke, izvevši Espressioni notturne za klavirski trio Petra Bergama te Notturno Franza Schuberta.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!