Skladna suradnja maestra Kranjčevića, solista i Zbora HRT-a za 110. obljetnicu rođenja Borisa Papandopula

10.02.2016.

13:45

Autor: HRT

default error photo
Obilježavajući 110. obljetnicu rođenja Borisa Papandopula, Zbor HRT-a nastupio je pod vodstvom maestra Vladimira Kranjčevića uz vrsne soliste. Na programu su bile "Dodolice" i "Podnevna simfonija".
Utorak, 9. veljače u 20 sati
Muzej Mimara

Zbor HRT-a
Vladimir Kranjčević, dirigent

Solisti:
Monika Cerovčec, sopran
Antonia Dunjko, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Domagoj Dorotić, tenor
Marko Mimica, bas-bariton
Vladimir Krpan, klavir
Dragan Despot, recitator

Boris Papandopulo: Dodolice, pučki obred za sopran, djevojački zbor i klavir, op. 27
Boris Papandopulo: Podnevna simfonija, za koloraturni sopran, mezzosopran, tenor, bas, recitatora i mješoviti zbor a cappella na stihove Miroslava Krleže


Zbor HRT-a na petom je koncertu u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara ugostio svojega nekadašnjeg šefa-dirigenta, a danas čestog i dragog suradnika, maestra Vladimira Kranjčevića. Pod njegovim vodstvom, uz vrsne soliste, izvedene su Dodolice i Podnevna simfonija Borisa Papandopula, u povodu 110. godišnjice skladateljeva rođenja.

Upravo je maestro Vladimir Kranjčević idealan tumač izabranih djela, budući da je on ravnao praizvedbom Podnevne simfonije, djela u kojem je Boris Papandopulo, za soliste, recitatora i mješoviti zbor a cappella uglazbio stihove iz istoimene poeme Miroslava Krleže. Praizvedba je upriličena 2002. godine, a na istome koncertu izvedene su i Dodolice, te su ista djela objavljena i na CD-u pod ravnanjem maestra Kranjčevića.

Djela su tada tumačili drugi izvođači; Zbor HRT-a sada je prvi put izveo Podnevnu simfoniju, dok je Dodolice prvi put izveo 2006., kada se obilježavala stota obljetnica skladateljeva rođenja. Znakovito je da su se i na spomenutom CD-u, baš kao i na ovoj izvedbi, u Dodolicama, skladanima 1932. za sopran, ženski zbor i klavir, udružili maestro Kranjčević i naš ugledni pijanist Vladimir Krpan, a ženskom  Zboru HRT-a ovaj put se pridružila i mlada sopranistica Antonia Dunjko, muzikalno se uklopivši u skladateljevu stilizaciju narodnog obreda dozivanja kiše.

Nakon ranog Papandopulova rukopisa, program je ponudio uvid i u njegovo zrelo stvaralaštvo; Podnevna simfonija nastala je 1980. godine, a u izvedbi su se mješovitom Zboru HRT-a kao solisti pridružili sopranistica Monika Cerovčec, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Domagoj Dorotić, bas-bariton Marko Mimica, te glumac, nacionalni prvak, Dragan Despot u ulozi recitatora. Opsežno i zahtjevno djelo, prava vokalna simfonija, bogatstvom skladateljeve invencije odražava raskoš i slikovitost Krležnih stihova. Ekspresivna i energična izvedba članova Zbora HRT-a te sugestivne kreacije solističkih dionica, ponudile su publici istinski doživljaj glazbene i pjesničke apoteoze podnevu i suncu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!