11:21 / 13.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

Suvremena glazba duhovne baštine

Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini

Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini

Foto: - / HRT

Vrijeme pokajanja, pokore i introspekcije na koje poziva korizma, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) uveličao je koncertom u ciklusu Sfumato sa suvremenim a capella djelima.
Vrijeme pokajanja, pokore i introspekcije na koje poziva korizma, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) uveličao je koncertom u ciklusu Sfumato sa suvremenim a capella djelima.

Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora HRT-a, publici na koncertima ali i putem različitih medija, energično približava suvremenu glazbu hrvatskih i svjetskih autora, pa je za korizmeni program odabrao dva suvremena djela koja, svako na svoj način, reinterpretiraju duhovnu baštinu i tradiciju odricanja koje vodi ka novom početku i oplemenjivanju. A capella  skladbe Miserere  Srećka Bradića i War Circles  Georgija Sztojanova, Zbor HRT-a je i praizveo, a novu interpretaciju oba djela publika je sinoć srdačno primila.  

Miserere, za mješoviti zbor, odnosno 16 glasova, Srećka Bradića, intimno je i osobno uglazbljenje pokajničkog teksta Psalma 50 (51), intenzivan i dramatičan u izrazu. Zbor HRT-a ga je praizveo u sezoni 2015./2016. u kojoj je Srećko Bradić bio rezidencijalni skladatelj HRT-a. Djelo je Bradić posvetio oboljeloj majci, a napisan je i kao nastavak istraživanja sakralne vokalne tematike nakon Requiema, koji su solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a praizveli u istoj sezoni u zajedničkom koncertnom ciklusu Kanconijer. Miserere doslovno prati Psalam 50 (51), a napravljen je bez velikih ushita. Glazba je namijenjena prama unutra, kao svojevrsno ispovijedanje. Predivan tekst, koji sam posvetio svojoj majci, čini ovu kompoziciju osjetljivom,  kazao je Bradić, Zrinki Matić, urednici radijskog prijenosa koncerta.

I bugarsko-mađarski kompozitor Georgi Sztojanov svoju je skladbu War Circles posvetio svojoj majci. Zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija praizveo je uz flamanski zbor Musa Horti pod vodstvom Petera Dejansa, u Mechelenu u Belgiji, u sklopu festivala Lunalia i Tenso Days 2018. Potresna skladba, za dva zbora koja doseže do 16 glasova, ujedinjuje nekoliko uglazbljenja stihova raznih pjesnika, među kojima i Antuna Branka Šimića (Mi smo ljudi), tematikom povezanih s ratom. Skladba je bila zajednička narudžba organizacije europskih profesionalnih komornih zborova Tenso, koji diljem Europe također izvode i modernu glazbu, i festivala Lunalia u Mechelenu, koji se održava jednom godišnje. Našli su me putem susreta mladih skladatelja, koje Tenso organizira svake godine, a ja sam imao sreću osvojiti njihovu nagradu 2014. Nagrada je bila napisati djelo za jedan od zborova koji su članovi Tensa. Zbor HRT-a upravo je tada postao članom organizacije, te je tako pao izbor na njega, otkrio je u razgovoru za Hrvatski radio Sztojanov. Kako Tenso podržava i rad amaterskih zborova, jedan od uvjeta za skladbu bilo je i sudjelovanje amaterskog zbora pa se Zboru HRT-a i maestru Fačiniju u hrvatskoj izvedbi pridružio Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci  kojeg uspješno vodi mladi dirigent Jurica Petar Petrač. Sopransku solo dionicu otpjevala ja članice Zbora HRT-a Monika Cerovčec.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu urednice Zrinke Matić na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT - HR3) kao i putem HRTi platforme, a prije koncerta i u tehničkoj stanci, slušatelji Hrvatskog radija mogli su čuti razgovore sa skladateljima Bradićem i Sztojanovim. Televizijska snimka Korizmenog koncerta  Zbora HRT-a urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana emitirat će se u Velikom tjednu Uskrsa 2019. u terminu rezerviranom za prigodan glazbeni program.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!