Suvremeni program Zbora HRT-a za 32. Muzički biennale Zagreb

19.04.2023.

17:32

Autor: HRT

Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Foto: Matej Grgić / HDS-MBZ

Zagreb, 19. travnja 2023. - Zbor HRT-a sinoć je u Laubi održao sedmi koncert iz svojega ciklusa Sfumato, i to u sklopu ovogodišnjeg 32. izdanja Muzičkog biennala Zagreb. Zahvaljujući suradnji s MBZ-om, program je, osim zborskih skladbi 20. i 21. stoljeća, mahom u a cappella izvedbi, iz pera Györgyja Ligetija, Juga Markovića, Uroša Rojka, Sanje Drakulić i Velja Tormisa, sadržavao i intermezza u obliku četiriju stavaka suite Living Room Music Johna Cagea. Program je predvodio šef dirigent Zbora HRT-a, Tomislav Fačini koji je kao izvođač, govornik i udaraljkaš, sudjelovao i u izvedbi spomenutog Cageova djela, zajedno s udaraljkašima Francescom Mazzolenijem, Filipom Merčepom i Franom Krstom Šercarom.

Izbor zborskih skladbi kao zajednički nazivnik nosio je težnju za pobjedom humanosti i poštovanja života nad zlom, ponajviše onim zlom koje donose strahote rata. Program je počeo antologijskom skladbom 20. stoljeća, Lux aeterna Györgyja Ligetija, u kojoj se zbor, u mikropolifonim pomacima, dijeli na čak 16 dionica koje sve teže završnom intervalu sekunde (f-g) - svojevrsnom disonantnom smiraju. Zahtjevna skladba čiji tijek bez pulsa sugerira 'vječnu svjetlost', naznačila je ozračje programa koji je u nastavku donio dvije skladbe posvećene uspomeni na Prvi svjetski rat. Five Traces djelo je mladog beogradskog skladatelja s njemačkom adresom, Juga Markovića, koju je Zbor HRT-a prvi put izveo na prošlogodišnjoj Samoborskoj glazbenoj jeseni i koja koristi fragmente pjesama petorice pjesnika koji su sudjelovali ili izgubili život u ratu. Ognjeno morje je pak skladba slovenskog skladatelja Uroša Rojka za dvostruki zbor, nastala na tekst s dopisnice mladog vojnika na bojištu iznad Bovca u Sloveniji, koja nudi disproporciju između naivnosti teksta s dopisnice vojnika i ratnog užasa koji sugerira sama glazba.


Skladba Cvrčak Sanje Drakulić novo je ostvarenje naše istaknute skladateljice, pisano upravo za Zbor HRT-a, a uglazbljuje dio istoimene čuvene pjesme Vladimira Nazora, te reinterpretira njegove stihove, uz uvod: „...ljudima je dosta užasa, kontroliranih emocija, zato oh, sunca, sunca...”.


„Ta kompozicija nije nimalo sunčana, ona u sebi ima sve moguće zamke i poteškoće koje pokazuju na koji se način teško danas do tog sunca uspeti, da bi završila u apoteozi jednog otvorenog akorda koji inzistira da sva ta buka – cvrčanje cvrčka koje je onomatopejski prisutno, prividna lakoća u tekstu, i s druge strane realna harmonijska težina – ipak završava vapajem za spokojem, radošću, za malo ogrijanih kostiju na suncu”, podijelio je svoje dojmove maestro Fačini u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (urednica Zrinka Matić).


Galerija
Zbor HRT-a, Tomislav Fačini, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZ
Tomislav Fačini, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZZbor HRT-a, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZZbor HRT-a, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZZbor HRT-a, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZTomislav Fačini, Francesco Mazzoleni, Foto: Matej Grgić/MBZ-HDSFrancesco Mazzoleni, Fran Krsto Šercar, Tomislav Fačini, Filip Merčep, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZZbor HRT-a, Tomislav Fačini, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZZbor HRT-a na MBZ-u, Foto: Matej Grgić/HDS-MBZ

Zborski program zaključila je skladba Kletva nad željezom estonskog skladatelja Velja Tormisa koja uz udarce šamanskog bubnja (Francesco Mazzoleni) podsjeća ono rudimentarno što skladatelj crpi iz pretkršćanske šamanske kulture baltičkih Finaca. Istovremeno, koristeći tekst iz drevnog epa Kalevala, obogaćen suvremenim elementima, skladatelj šalje snažnu poruku o opasnosti koju nosi neetičko korištenje svake stvari, u ovom slučaju željeza koje služi izradi oružja.


Prema zamisli umjetničke ravnateljice Muzičkog biennala Zagreb, Margarete Ferek-Petrić, svojevrsni odmak i 'olakšanje' od zvuka i tematike zborskih skladbi, donijeli su 'umetnuti' stavci skladbe Living Room Music Johna Cagea, koji na zabavan način pokazuju ideju skladatelja da i najobičniji izvori zvuka mogu biti glazba.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi i u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!