Svečanost Božića u režiji Zbora HRT-a

14:09 / 18.12.2019.

Autor: M.Š./HRT

Zbor HRT-a, dirigent Darijan Ivezić

Zbor HRT-a, dirigent Darijan Ivezić

Foto: Marija Štilinović / HRT

U zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) održan je koncert iz ciklusa 'Sfumato', Zbora HRT-a koji je, tradicionalno u ovo doba godine, bio u znaku Božića.
Sinoć, 17. prosinca, u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) održan je koncert iz ciklusa Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT), Sfumato, koji je, tradicionalno u ovo doba godine, bio u znaku Božića.


                                                                       Darijan Ivezić

Božićnim koncertom, po prvi put, ravnao je mladi i talentirani dirigent Darijan Ivezić, redoviti suradnik ansambala HRT-a. Zboru HRT-a pridružio se i instrumentalni ansambl dok su kao solisti nastupili sopranistica Monika Cerovčec, mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar te tenor Siniša Galović.

Na programu su bili O magnum mysterium, za zbor Francisa Poulenca, Tota pulchra es, za ženski zbor Mauricea Durufléa, osam napjeva Iz hrvatske božićne pjesmarice, za zbor i instrumentalni ansambl u obradi Tomislava Uhlika te božićna kantata Lauda per la Nativitá del Signore (Pohvala Gospodinovu rođenju) Ottorina Respighija.

Hrvatske božićne pjesme u novome ruhu tradicija je koju već deset godina njeguje Zbor HRT-a u svom ciklusu Sfumato. Iz bogate hrvatske baštine božićnih pjesama, koja sadrži više od 500 napjeva od kojih su neki zabilježeni još u 12. st., svoj izbor za ovu sezonu načinio je Tomislav Uhlik, skladatelj čiji opus obiluje djelima nadahnutima hrvatskim folklorom. Božićna me tematika uvijek iznova nadahnjuje. Od početka 1990-ih  godina do danas napisao sam na desetke obrada, što hrvatskih što stranih božićnih napjeva, za različite ansamble, i to ne isključivo s vokalnim dionicama, kazao je Uhlik. Za ovu je prigodu iskoristio i instrumentarij Respighijeve Laude  kojem je pridodao još harfu i kontrabas, a uz neke od najpoznatiji hrvatskih tradicijskih božićnih napjeva odabrao je nekoliko manje poznatih koje je u novom ruhu predstavio sinoć Zbor HRT-a pod vodstvom Darijana Ivezića.


                                                                          Tomislav Uhlik
Puna dvorana uživala je u božićnim napjevima koji se pjevaju od Dubrovnika (Puška puca na veselje)  preko Kastva (Porodil se Kralj nebeski), okolice Zagreba (Uspavanka Blažene Djevice Marije) i Međimurja (Dete milo) do Gradišća (Veseli budmo) i Moravske (Ta zvezda je izišla), uz svima dobro poznate Svim na zemlji, Radujte se narodi  te U to vrijeme godišta.

Hvalospjev čudu Kristova rođenja pod nazivom Lauda per la Natività del Signore (Pohvala Gospodinovu rođenju)  jedino je sakralno zborsko djelo u opusu talijanskog skladatelja Ottorina Respighija. Iako s malim instrumentalnim ansamblom na raspolaganju, i u njemu je ostvario prepoznatljivu raskoš svoje imaginacije te čudesne efekte instrumentacije. Veličanstvene zborske dionice izmjenjivale su se sa solističkim dionicama Anđela (Monika Cerovčec), Pastira (Siniša Galović) i Marije (Nikolina Virgej Pintar), u konceptu kantate koja stilski spaja elemente gregorijanskog napjeva, kasnog romantizma, neobaroka, klasike...

Publika je obilatim pljeskom nagradila izvedbu svih djela i sve soliste za što je nagrađena dodatkom – izvedbom božićne dubrovačke popijevke Puška puca na veselje prije koje su i izvođači i publika zahvalili Tomislavu Uhliku na njegovim obradama.Radijska snimka božićnog Sfumata, urednice Zrinke Matić, emitirat će se na Badnjak, 24. prosinca u 20 sati na Trećem programu Hrvatskog radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!