Svečanost vokalnosti na proslavi 80. godina Zbora HRT-a

13.05.2022.

13:50

Autor: HRT

80 godina Zbora HRT-a

80 godina Zbora HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 13. svibnja 2022. – Sinoćnjim koncertom Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, svečano je obilježena 80. obljetnica djelovanja Zbora HRT-a, te ujedno zaključena sezona 2021/22 ciklusa Kanconijer. Na programu, osmišljenom kao podsjetnik na bogatu povijest Zbora i njegove šefove dirigente, ali i kao pokazatelj izvođačke svestranosti članova Zbora, bila su djela Mladena Pozajića, Igora Kuljerića, Tomislava Fačinija i Antona Brucknera. U izvedbi su sudjelovali i vokalni solisti: Tanja Ruždjak, sopran; Franko Klisović, kontratenor; Roko Radovan, tenor; Jurica Jurasić Kapun, bariton; Luciano Batinić, bas, te glumci Jelena Miholjević i Maro Martinović kao recitatori.

Prva rapsodija za mješoviti zbor (za ovu prigodu u obradi Tomislava Fačinija za zbor i orkestar) odala je počast Mladenu Pozajiću, koji je osnovao zbor 1941. kao komorni sastav za potrebe programa. Tijekom vremena zbor je dosegnuo veliki sastav, da bi danas bio srednje veličine, ali uvijek „jedinstveni ansambl u Hrvatskoj po pitanju repertoara i mogućnosti koje njeguje i koje prakticira“, istaknuo je maestro Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora HRT-a od 2017.


„Pozicija radijskih ansambla u cijeloj Europi je specifična, to je nešto što i danas živi, ponegdje je i drugačije transformirano. Posebnost tih ansambala je što prvenstveno njeguju glazbu svojega okružja, u našem slučaju hrvatsku glazbu, promoviraju suvremenu glazbu i predstavljaju živo tkivo javne ustanove kao što je HRT, koja na takav način, u kulturnom sektoru, daje nenadoknadivu komponentu“, rekao je nadalje Tomislav Fačini, otkrivši time još jednu važnu okosnicu izbora sinoćnjeg programa.


To je osobito bilo naglašeno u djelu Kanconijer (po kojemu je zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a dobio ime) Igora Kuljerića, skladatelja i dirigenta čije su dugogodišnje vodstvo i stvaralaštvo ostavili izniman trag na djelovanju Zbora, koji je sudjelovao i u praizvedbi 1983. Djelo sadrži izbor stihova pjesnika hrvatskoga juga 16. i 17. stoljeća, Hanibala Lucića, Mikše Pelegrinovića, Ivana Bunića te iz Zbornika Nikše Ranjine, sa stihovima dubrovačkih pjesnika-petrarkista, a nazivom ukazuje na preplitanje glazbe, pjevanja i recitiranja, pa su se ansamblima HRT-a pridružili solisti Tanja Ruždjak, Franko Klisović, Roko Radovan, Jurica Jurasić Kapun te glumci Jelena Miholjević i Maro Martinović.


Svoj autorski, skladateljski doprinos, programu je dao i Tomislav Fačini djelom Vocalys čiji naziv ukazuje na inspiraciju čistim zvukom, a koje osmislio kao most između zaigranog Kuljerićeva rukopisa i ozbiljnosti i masivnosti Te Deuma Antona Brucknera koji je uslijedio. Veličanstveno djelo za soliste (Tanja Ruždjak, Franko Klisović, Roko Radovan, Luciano Batinić), zbor i orkestar bilo je ujedno podsjetnik na maestra Vladimira Kranjčevića koji se izvedbom upravo toga djela 2016. oprostio od ansambala HRT-a obilježavajući svoj 80. rođendan.


Uoči koncerta, Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika dodijelila je Zboru povelju „povodom 80 godina kontinuiranog djelovanja kao i za sveukupan doprinos prezentiranju hrvatske glazbene umjetnosti te ostvarenim vrhunskim umjetničkim dosezima i rezultatima“. U ime Udruge, povelju je članovima Zbora i maestru Fačiniju dodijelio predsjednik Goran Končar.


Važnu obljetnicu Zbora popratio je i glavni ravnatelj HRT-a, Robert Šveb: „Izvrstan koncert, zahvaljujem se Zboru i Simfonijskom orkestru na sjajnoj izvedbi i na vrlo zanimljivom repertoaru. 80 godina Zbora HRT-a je stvarno respektabilna obljetnica i ne preostaje ništa drugo nego s velikim ponosom čestitati svim prethodnim i sadašnjim generacijama što smo uspjeli održati tu dugu tradiciju. Pred nama su nove godine i novi izazovi u kojima se nastavljamo brinuti o kulturnoj baštini hrvatske glazbe, svim srcem i snagama. Čestitam svima obljetnicu Zbora HRT-a, a ujedno i godišnjicu Hrvatske radiotelevizije koja je pred nama – 96 godina radija i 66 godina televizije. To je također velika obljetnica na koju smo ponosni i kojom se malotko može pohvaliti na ovim prostorima.“


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!