14:22 / 27.11.2017.

Autor: HRT

Svježina novih aranžmana na božićnom koncertu Zbora HRT-a u ciklusu Sfumato

-

-

Foto: - / -

Kao što je to već dugogodišnja tradicija u ciklusu Sfumato, Zbor HRT-a održao je prigodni, adventski koncert. Ovaj put nastupio je u Palači HAZU na Zrinjevcu s nekonvencionalnim blagdanskim programom pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija.

Utorak, 12. prosinca 2017. u 20 sati
Palača HAZU

Božićni koncert: I svijet Ga ne upozna

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Vanja Lisjak, trombon
Urban Turjak, trombon
Domen Gantar, trombon
Nikola Fabijanić, saksofon
Tomislav Žužak, saksofon
Darko Sedak Benčić, truba
Izidor Erazem Grafenauer, teorba
Sven Buić, kontrabas
Pavao Mašić, orgulje
Marko Mihaljević, udaraljke

Program:
Claudio Monteverdi: Laetatus sum
Giovanni Gabrieli:
O magnum mysterium
Giovanni Gabrieli:
Jubilate Deo
Claudio Monteverdi:
Nisi Dominus
Giovanni Gabrieli: Hodie Christus natus est
John Frederick Coots – Haven Gilespie - obr. T. Fačini:
 Santa Claus Is Coming to Town 
Tomislav Fačini:
Hrvatske božićne pjesme

Kao što je to već dugogodišnja tradicija u ciklusu Sfumato, Zbor HRT-a održao je prigodni, adventski koncert. Ovaj put nastupio je u Palači HAZU na Zrinjevcu, u čije su predvorje jedva stali svi koji su došli poslušati nekonvencionalni blagdanski program pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija. 

U prvome dijelu programa bile su skladbe slavnih majstora bazilike sv. Marka u Veneciji, njezina dugogodišnjeg orguljaša i skladatelja Giovannija Gabrielija te kapelnika Claudija Monteverdija. Njihovi moteti i uglazbljenja psalama Laetatus sum, O magnum mysterium, Jubilate Deo, Nisi Dominus i Hodie Christus natus est, osim što su pokazali blistavi sjaj venecijanskog višezbornog idioma cori spezzati, predstavili su i zanimljive instrumentalne intervencije maestra Fačinija, koji je primjerice uveo saksofone u te kasnorenesansne odnosno ranobarokne skladbe.

Nikola Fabijanić i Tomislav Žužak svirali su saksofone, a uz njih, Zboru HRT-a pridružili su se i Vanja Lisjak, Urban Turjak i Domen Gantar na trombonima, Darko Sedak Benčić na trubi, Izidor Erazem Grafenauer na teorbi, Sven Buić na kontrabasu, Pavao Mašić za orguljama i Marko Mihaljević na udaraljkama.

Ni božićne pjesme koje je maestro Fačini izabrao za ovu prigodu nisu zaostajale svježinom aranžmana, i vokalnog i instrumentalnog. Osim tradicijskih pučkih pjesama iz raznih hrvatskih krajeva - Poslan bi angel Gabriel, Tri kralja jahahu, Ta zvezda, Veseli se, Majko Božja, Oj, djetešce i Oj, pastiri - na programu se našao i proslavljeni evergreen Santa Claus is Coming to Town.

„Tko još voli dosadne i predvidljive darove? Odgovor je jasan... i zato je Zbor HRT-a u vrijeme darivanja svojoj dragoj publici pripremio koncert pun neočekivanih obrata. Nismo 'uvik kontra', ali nemamo ni nepotrebnih zadrški: Gabrieli i Monteverdi sa saksofonima - zašto ne? Mozak i ekonomija skladatelja dotičnih vremena se apsolutno slažu s uporabom instrumenata koji opsegom i  virtuoznošću odgovaraju zadanoj dionici. A jazz i barok su dva čeda iste majke: basso ostinato i walking base, šifre ovdje i ondje, improvizacija na skale i moduse, ritamska energija i bezobzirna raspojasanost koja ne trpi metričke okvire, ali traži jasan puls - sve je to okvir u kojem smo ostvarili, nadam se, što življe izdanje majstora monodije i cori spezzati, u spoju s dixie zvucima božićnog standarda i hrvatskih božićnih pjesama“, otkrio je maestro Fačini pozadinu koncepcije ovoga programa.

Zbor HRT-a nastavlja niz božićnih koncerata gostovanjem u Slavonskom Brodu u srijedu, 13. prosinca u 19.30 u crkvi Presvetog Trojstva te nastupom u petak, 15. prosinca u 19 sati, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, koji će se snimati Hrvatski radio i Hrvatska televizija. Snimke će se emitirati u utorak, 19. prosinca u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija, na Badnjak u 20 sati na Trećem programu Hrvatske televizije te na sam Božić u 13 sati na Prvom programu Hrvatske televizije u skraćenom obliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!