17:18 / 27.03.2017.

Autor: HRT

Tradicionalni korizmeni koncert pod ravnanjem Boruta Smrekara

Foto: Vedran Metelko / Pasionska baština

Foto: Vedran Metelko / Pasionska baština

Foto: - / -

U suradnji ciklusa Sfumato i festivala Pasionska baština, Zbor HRT-a izveo je svoj korizmeni program pod ravnanjem slovenskog maestra Boruta Smrekara u crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici.

Utorak, 11. travnja 2017. u 20 sati
Crkva sv. Petra (Vlaška ulica)
Korizmeni koncert u suradnji s Pasionskom baštinom
Zbor HRT-a
Borut Smrekar, dirigent

Sergej Rahmanjinov
Pridite, iz Noćnog bdijenja, op. 37
Max RegerDer Mensch lebt und besteht nur eine kleine Zeit, iz Osam duhovnih pjesama, op. 138
Thomas TallisLamentations of Jeremiah I (prvi dio)
Franz Liszt: Ave verum corpus, S. 44
Josef RheinbergerAbendlied
Maurice DurufleUbi caritas
Anton BrucknerPange lingua
Claudio MonteverdiAdoramus te, Christe, a 6
Petar Iljič ČajkovskiKerubinova himna, br. 1 iz Devet sakralnih skladbi 
Francis PoulencTenebrae factae sunt, br. 3 iz Četiri moteta za Veliki tjedan
Jacobus GallusEcce quomodo moritur iustus
Gioachino RossiniQuando corpus morietur iz Stabat Mater
Paweł ŁukaszewskiMemento mei, Domine
Heinrich SchützEhre sei dir, Christe, završni zbor iz Muke po Mateju

U prekrasnome ambijentu zagrebačke Crkve sv. Petra Zbor HRT-a je pod ravnanjem maestra Boruta Smrekara publiku proveo kroz svojevrsni povijesni presjek najljepših prigodno izabranih sakralnih skladbi.

"Sakralna je glazba izuzetno bogata. Mogli bismo napraviti pet ovakvih koncerata, glazbeno jednako lijepih, možda čak i više! Trudili smo se zastupiti različita stilska razdoblja, zato smo odabrali glazbu od renesanse do 21. stoljeća. Ali, cijeli program je pasionski, znači tematizirao je muku Isusa Krista." - rekao je nakon koncerta dirigent Borut Smrekar. 

Tradicionalni korizmeni koncert  donio je polifoniju Jacobusa Gallusa, renesansna remek-djela iz pera Thomasa Tallisa i Claudia Monteverdija, dosege najvećega baroknog majstora prije pojave Bacha - Heinricha Schütza, romantičarske iskaze P. I. Čajkovskog i Franza Liszta, raskoš ruske sakralne tradicije u Noćnom bdijenju Sergeja Rahmanjinova ili tzv. anti-moderni sakralni stil suvremenoga skladatelja Paweła Łukaszewskog.

"Meni je bilo jako lijepo raditi ovdje, Zbor HRT-a odlično osjeća glazbu i suradnja je bila zaista odlična. Na svakoj smo probi postizali sve više i više, imali smo jedan vrlo dobar odnos i što je najvažnije, čini mi se da smo na kraju  jako lijepo muzicirali. " - rekao je maestro Smrekar.

Maestro Borut Smrekar bio je dirigent Zbora Opere Slovenskoga narodnog gledališča u Ljubljani, postigavši s ansamblom međunarodnu reputaciju. Kao dirigent je surađivao sa zborovima i orkestrima Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani i Mariboru, s Vojvođanskom filharmonijom, Cameratom Labacensis, bio je član međunarodnih glazbenih žirija pjevačkih natjecanja, piše kritike za Delo, a preveo je i više opernih libreta.

"Ovo nije moj prvi susret sa Zborom HRT-a. Radili smo skupa prije mnogo godina. To je bilo vrlo lijepo, radili smo Dvořáka i Brucknera. I od tada mi je Zbor u vrlo lijepoj uspomeni, jer ima odličan glasovni materijal."

Ovaj je koncert, nastao u suradnji sa Pasionskom baštinom, a već sutra Zbor HRT-a kreće s probama za novi koncert, Finske daljine, koji se događa u suradnji sa 29. Muzičkim biennalom u Mimari 25. travnja.

.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!