15:41 / 17.05.2018.

Autor: HRT

U 67. godini preminula dugogodišnja članica Zbora HRT-a Marijana Samuda

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu je 16. svibnja preminula dugogodišnja djelatnica HRT-a - članica Zbora Hrvatske radiotelevizije, Marijana Samuda. Posljednji ispraćaj bit će u utorak, 22. svibnja 2018. godine u 12.50 iz velike dvorane na zagrebačkom krematoriju.
U Zagrebu je 16. svibnja preminula dugogodišnja djelatnica HRT-a - članica Zbora Hrvatske radiotelevizije, Marijana Samuda. Posljednji ispraćaj bit će u utorak, 22. svibnja 2018. godine u 12.50 iz velike dvorane na zagrebačkom krematoriju.

Rođena u Lipiku 1951. godine, osnovnu i srednju školu pohađala je u Zagrebu stekavši istvoremeno i glazbeno obrazovanje. Na Filozofskom fakultetu apsolvirala je ekologiju i talijanski jezik, a na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je solo pjevanje. Godine 1981. postaje članica zbora Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a 1985. pridružuje se Zboru Hrvatske radiotelevizije kao solistica. Do odlaska u mirovinu 2014. godine, sudjelovala je u svim samostalnim projektima Zbora HRT-a te zajedničkima koncertima Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, u Majstorskom ciklusu, ciklusima Kanconijer te Sfumato (od 1998.), kao i na gostovanjima, na kojima je otpjevala brojne sopranske dionice i surađivala s nizom domaćih i inozemnih dirigenata, među kojima su primjerice Igor Kuljerić, Vladimir Kranjčević, Tonči Bilić, Mladen Tarbuk i mnogi drugi.

Dobitnica je godišnje nagrade HRT-a za 2005. godinu za izniman doprinos djelovanju Zbora HRT-a, a zajedno sa Zborom HRT-a dobitnica je diskografske nagrada Porin (2005.) te Diplome Milke Trnine za iznimna umjetnička postignuća za izvedbu Hrvatske mise Borisa Papandopula. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!