Veličanstvena izvedba Rossinijeve Mise u ciklusu Sfumato Zbora HRT-a

22.12.2021.

12:51

Autor: HRT

Natalija Kralj, Emilia Rukavina, Filip Filipović, Davor Nekjak, Pavao Mašić, Filip Fak, Domagoj Gušćić, Marc Korovitch

Natalija Kralj, Emilia Rukavina, Filip Filipović, Davor Nekjak, Pavao Mašić, Filip Fak, Domagoj Gušćić, Marc Korovitch

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 22. prosinca 2021. – Sjajni mladi solisti, iskusni instrumentalisti, vrhunski dirigent, odlična priprema, brojna publika, i iznad svega veličanstvena glazba – sve to poklopilo se na sinoćnjem koncertu Zbora HRT-a u Laubi na kojemu je istinska 'zvijezda večeri' bila Mala svečana misa (Petite messe solennelle) Gioachina Rossinija. Bio je to posljednji koncert u ciklusu Sfumato u ovoj godini, dostojan predbožićnog ugođaja i svečanog ozračja ove cijele koncertne sezone u kojoj Zbor HRT-a obilježava 80. obljetnicu postojanja. U skladu s tim, i ovaj put je gost dirigent bio jedan od najvrsnijih zborskih autoriteta u Europi, Marc Korovitch, koji uz ostalo, radi sa Zborom Švedskog radija, a od sljedeće godine preuzima mjesto glazbenog ravnatelja legendarnog pariškog Orkestra Colonne i šefa dirigenta Zbora Pariškog orkestra (Chœur de l’Orchestre de Paris).

Pod njegovim su se vodstvom okupili mladi vokalni solisti čije vrijeme tek dolazi, no čija svježina i vrsnoća savršeno odgovaraju bujnosti Rossinijeva rukopisa: sopranistica Natalija Kralj, mezzosopranistica Emilia Rukavina, tenor Filip Filipović i bariton Davor Nekjak. Podršku su im pružili naši etablirani instrumentalni umjetnici: Filip Fak i Domagoj Gušćić za klavirima te Pavao Mašić na harmoniju. Upravo takav, pomalo neobičan sastav – četiri solista, zbor, dva klavira i harmonij – predvidio je Rossini za svoju Malu svečanu misu, „najbolju operu koja je ikada napisana“ kako ju je opisao maestro Korovitch, budući da je u nju, napisavši ju u poznim godinama svojega života, skladatelj utkao svoje neizmjerno znanje opernog majstora, spojivši ga s dubokom produhovljenošću.


„Mislim da je ovo fantastičan zbor za pjevanje takvog djela. To je zaista posebno djelo, jer je sakralna skladba, a opet potpuno operna. Zapravo to je sakralna glazba skladana poput opere. Ono što očekujem od Zbora HRT-a je to da daju puni potencijal ljudskih osjećaja, od tuge, plača, do osjećaja radosti, vjere u Boga, da glasno, snažno iskazuju vjeru, ljubav. To je kompletan raspon osjećaja. Ovaj zbor ima tu specifičnost, jer taj zbor čine Hrvati, a Hrvati, kao što znate i sami, mogu pokazati puno emocija, od plača do najvećeg ushita. Oni ne kriju osjećaje. Cilj sa Zborom je uobličiti te osjećaje, da svi idemo u istom smjeru u isto vrijeme. To je, mislim, najbolja poruka“, rekao je maestro Korovitch za Hrvatski radio, u razgovoru s urednicom i voditeljicom prijenosa na Trećem programu HR-a, Zrinkom Matić.


Snimka razgovora dostupna je u Slušaonici Hrvatskoga radija, a snimka cijeloga prijenosa na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!