Zbor HRT-a dočarao Šubertijadu u Muzeju Mimara

20.04.2016.

13:36

Autor: HRT

default error photo
Zbor HRT-a svoj je pretposljednji koncert ovosezonskog ciklusa Sfumato posvetio Franzu Schubertu. Pod ravnanjem Tončija Bilića, kao solisti nastupili su Ivana Garaj Korpar, Monika Cerovčec, Martina Gojčeta Silić, Miroslav Živković i Danijel Detoni.
Utorak, 19. travnja u 20 sati
Muzej Mimara

Šubertijada

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Solisti:
Ivana Garaj Korpar, sopran
Monika Cerovčec, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Miroslav Živković, bariton

Danijel Detoni, klavir

Ansambl rogova:
Bánk Harkay, Viktor Kirčenkov, Daniel Molnar, Matea Majić, Marko Novak, Zoran Katić, Bruno Grošić, Srđan Peić

Zlatko Madžar, moderator


Willkommen, lieber schöner Mai /  Dobro nam došao, dragi, lijepi svibnju, D. 244, za ženski zbor
Frühlingsgesang / Proljetna pjesma, D. 740, za muški zbor i klavir
Ständchen / Podoknica, D. 920, za alt, ženski zbor i klavir
Die Nachtigall / Slavuj, D. 724, za muški zbor i klavir
Gott in der Natur / Bog u prirodi, D. 757, za ženski zbor i klavir
Nachthelle / Vedra noć, D. 892, za sopran, muški zbor i klavir
23. Psalm: Der Herr ist mein hirt / 23. psalam: Jahve je pastir moj, D. 706, za ženski zbor
Impromptu u As-duru, D. 935, za klavir
Ave Maria, D. 839, za sopran solo
Der Gondelfahrer / Gondolijer, D. 809, za muški zbor i klavir
Die Nacht (Wie schön bist du) / Noć (Kako si lijepa), D. 983c, za muški zbor
Nachtgesang im Walde / Noćna pjesma u šumi, D. 913, za muški zbor i rogove
Trinklied / Napitnica, D. 148, za tenor, muški zbor i klavir
Die Geselligkeit / Druželjubivost, D. 609, za mješoviti zbor i klavir
Romanze i Jägerchor / Romanca i Zbor lovaca, iz scenske glazbe Rosamunde, D. 797, za alt, mješoviti zbor i rogove

Zbor HRT-a svoj je pretposljednji koncert ovosezonskog ciklusa Sfumato posvetio vokalnom stvaralaštvu Franza Schuberta. Pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, kao solisti nastupili su članovi  Zbora HRT-a, sopranistice Ivana Garaj Korpar i Monika Cerovčec te bariton Miroslav Živković, uz redovitu suradnicu Zbora, mezzosoparnisticu Martinu Gojčetu Silić. Instrumentalnu podršku dobili su od pijanista Danijela Detonija te ansambla rogova sastavljenog za ovu prigodu. Prisutne je kroz program, kao moderator, vodio publicist, radijski autor i voditelj, Zlatko Madžar.

Skladatelj koji je od svoje petnaeste godine do kraja kratkog života napisao više od 600 solo pjesama i 150 višeglasnih pjesama i zborova, slavu je među suvremenicima stekao upravo zahvaljujući tom dijelu svojega opusa. Uglazbljujući stihove najvećih pjesnika svojega doba, ali i svojih prijatelja i manje poznatih autora, iskazao je izvanredan osjećaj za poeziju i njezinu glazbenu nadogradnju, melodijsku invenciju, te kombinacije glasova i instrumentalne pratnje, u pravilu neodvojive od vokalnih dionica.

Sve to predstavili su nam Zbor HRT-a, maestro Tonči Bilić te njihovi gosti oživjevši, kroz izbor Schuberovih pjesama i sugestivne opise Zlatka Madžara, tradiciju Šubertijada. Još za skladateljeva života Šubertijade su se održavale kao neformalna i spontana druženja skladateljevih poklonika, dakako, uz izvođenje njegove glazbe, a danas su to koncerti u tradicionalnom smislu. Na Šubertijadi u ciklusu Sfumato, važan dio programa zauzeli su muški zborovi (Proljetna pjesma, Slavuj, Gondolijer, Noć, Noćna pjesma u šumi, Napitnica), koji, zahvaljujući tadašnjoj tradiciji u Beču, i prednjače u Schuberovu zborskom opusu. No bilo je mjesta i za ženske zborove (Dobro nam došao, dragi, lijepi svibnju, Bog u prirodi, Jahve je pastir moj), kao i za mješovite (Druželjubivost). Solisti su došli do izražaja u Podoknici za alt, ženski zbor i klavi, Romaci i Zboru lovaca iz Rosamunde za alt, mješoviti zbor i rogove (Martina Gojčeta Silić), glasovitoj Ave Mariji (Ivana Garaj Korpar), Vedroj noći za sopran, muški zbor i klavir (Monika Cerovčec) te Napitnici za tenor, muški zbor i klavir (Miroslav Živković). Velik doprinos oživljavanju Schubertova rukopisa dao je pijanist Danijel Detoni, a osobito efektan je bio i nastup ansambala rogova (Bánk Harkay, Vikrot Kirčenkov, Daniel Molnar, Matea Mejić, Marko Novak, Zoran Katić, Bruno Grošić, Srđan Peić) u Noćnoj pjesmi i spomenutim točkama iz scenske glazbe Rosamunde.

Kao i na izvornim Šubertijadama, nije izostala ni zdravica, a ni buran pljesak kojem su se Zbor HRT-a i maestro Tonči Bilić, uz goste, odazvali s još dvije pjesme: Serenadom i Plesom.

Snimku izravnog radijskog prijenosa koncerta poslušajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!