12:31 / 05.07.2017.

Autor: HRT

Zbor HRT-a donio glazbu Vinka Jelića u Zadar

Foto: Željko Karavida / Glazbene večeri u sv. Donatu

Foto: Željko Karavida / Glazbene večeri u sv. Donatu

Foto: - / -

Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija gostovao je na 57. Glazbenim večerima u sv. Donatu, te uz intstrumentalni ansambl, predstavio glazbu našeg ranobaroknog majstora Vinka Jelića.

Četvrtak, 20. srpnja u 21 sat
Crkva sv. Donata, Zadar

Glazbene večeri u sv. Donatu

Zbor HRT-a
Instrumentalni ansambl
Tomislav Fačini, dirigent

Vinko Jelić: Audivi vocem

Zbor HRT-a na čelu s maestrom Tomislavom Fačinijem, te udružen s glazbenicima-instrumentalistima, zadarskoj je publici, u sklopu 57. Glazbenih večeri u sv. Donatu, predstavio glazbu Vinka Jelića. Riječ je o programu koji je Zbor objavio i na CD-u, Vinko Jelić: Audivi vocem, 2016. godine u izdanju HRT-a, a koji sadrćži skladbe iz triju do danas sačuvanih zbirki Vinka Jelića. Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija odao je tako počast stvaralaštvu i značaju skladatelja koji je veći dio života proveo u Zabernu, do 1636. kada mu se, u vihoru Tridesetogodišnjeg rata, gubi svaki trag. Riječ je zbirkama duhovnih skladbi: Parnassia militia koja je u potpunosti sačuvana, te Arion primus i Arion secundus koje su djelomično sačuvane.

U izvebi u crkvi sv. Donata u Zadru, uz Zbor HRT-a i maesra Tomislava Fačinija, sudjelovali su instrumentalisti: Krešimir Fabijanić i Gawain Glenton, korneti; Hrvoje Sironić i Tin Cugelj, tromboni; Vlatka Peljhan i Helga Korbar, violine; Ana Torbica, viola; Pavle Zajcev, violončelo; Edin Karamazov, arhilutnja i Predrag Gosta, orgulje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!