Zbor HRT-a izveo Papandopulovu "Hrvatsku misu" u Sarajevu

26.04.2022.

19:10

Autor: HRT

Zbor HRT-a u Sarajevu

Zbor HRT-a u Sarajevu

Foto: Adnan Bubalo / HKD Napredak

U povodu proslave 120. godišnjice osnutka, Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozvalo je Zbor HRT-a i maestra Tomislava Fačinija na gostovanje u Sarajevu gdje ima svoju podružnicu. Za izvedbu na uskršnjem koncertu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova 21. travnja 2022. odabrana je Hrvatska misa Borisa Papandopula.

Zbor HRT-a izvodio je Papandopulovu Misu na ljetnoj turneji 2021. u Dubrovniku, Zadru i Osoru, potom i u ciklusu Sfumato početkom ove koncertne sezone. Sada su je donijeli i u Sarajevo. U svim izvedbama sudjelovali su solisti: Darija Auguštan, sopran; Martina Gojčeta Silić, mezzosopran; Stjepan Franetović, tenor; Robert Kolar, bariton. Možemo reći da Hrvatska misa postaje stalni dio repertoara Zbora HRT-a što potvrđuje i pripremanje studijske snimke. 


Boris Papandopulo, od čije se smrti prošle godine navršilo 30 godina, i sam je djelovao u Sarajevu kao operni dirigent i profesor od 1948. do 1953. Duboko proživljena i dirljiva izvedba solista, članova Zbora HRT-a i maestra Tomislava Fačinija zabilježena je televizijski; snimka se emitirala 26. travnja na programu BHT1.

Galerija
Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić, Zbor HRT-a, Foto: Adnan Bubalo/HKD Napredak
Stjepan Franetović, Robert Kolar, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakZbor HRT-a, Tomislav Fačini, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakTomislav Fačini, solisti, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakTomislav Fačini, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakZbor HRT-a, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakZbor HRT-a, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakDarija Auguštan, Tomislav Fačini, Stepan Franetović, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakZbor HRT-a u Sarajevu, Foto: Adnan Bubalo/HKD NapredakZbor HRT-a, Foto: Adnan Bubalo/HKD Napredak

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!