Zbor HRT-a odao počast grupi Queen na Sunčanoj strani Prisavlja

12:23 / 28.06.2021.

Autor: HRT

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

A Kind of Magic bio je naziv programa na Sunčanoj strani Prisavlja kojim je Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, u nedjelju, 27. lipnja 2021., odao počast stvaralaštvu grupe Queen. Brojna publika došla je na ljetnu pozornicu HRT-a osjetiti taj posebni glazbeni užitak i, u raskoši glasova velikog sastava Zbora HRT-a, čuti izbor hitova iz nepresušne kreativne radionice slavne četvorke koju je sudbina spojila u Londonu davne 1970.: Freddiea Mercuryja, Briana Maya, Johna Deacona i Rogera Taylora

Njihova glazba desetljećima je dio globalne kulture i nepresušno vrelo nadahnuća; za ovu prigodu aranžeri Tomislav Fačini i Olja Dešić izdvojili su 13 pjesama te ih prilagodili glasovima članova Zbora HRT-a i bandu u sastavu Zlatko Bebek, gitara, Marko Petrović, klavijature, Olja Dešić, bas gitara i Marko Duvnjak, bubnjevi, kao i uvjetima izvedbe na otvorenoj pozornici.


„Činjenica je da njihova glazba ima izrazitu vokalnost i višeglasje koje su oni potencirali, nadosnimavali, i očito imali ambicije da to ima spektakularni, teatralni, vokalno-zborski plus solistički zvuk. Uz to, mene zanima njihova interna raznovrsnost stilova, koju su pokrili tijekom vremena, i to namjerno. Imamo jedan band, dakle čistu situaciju po pitanju onoga što se izvodi, a zapravo kao da izvodimo više desetljeća i rocka i popa. Taj zvuk pokušao je prenijeti naš medij zbora u kombinaciji s bandom što je naravno i izazovno i lijepo. Zahtjevno je složiti zvuk na pozornici, jer to ipak nije tako zamišljeno izvorno i treba ga izbalansirati“, otkrio je maestro Fačini izazove pri radu sa zahtjevnim materijalom grupe Queen.


Zahtjevna ne samo u interpretativnom smislu, već i zbog onoga što Queen predstavlja u kolektivnoj svijesti generacija štovatelja, glazba Queena ostala je ovom prigodom vjerna temeljnom originalu iz kojega su aranžeri vješto potencirali određene elemente poput višeglasne fakture, solističkih istupa, harmonizacija, dionice gitare, uz očuvanje banda u izvornom obliku za izvedbu uživo, dakako ovisno o pojedinoj pjesmi, a bilo ih je iz raznih razdoblja djelovanja grupe Queen: Breakthru, Don't Stop Me, The Game, Love Of My Life, Seaven Seas Of Rhye, Good Old-Fashioned Lover Boy, Somebody to Love, A Kind of Magic, Who Wants To Live Forever, Bicycle Race, Lily of the Valley, Keep Yourself Alive, We Will Rock You.


Riječ je o prilično drugačijem repertoaru od onoga koji Zbor HRT-a inače izvodi, pri čemu je trebalo zadovoljiti zahtjeve zajedničkog, spontanog zvučanja zbora i pojedinih sekcija u spoju sa solističkim istupima u kojima su se iskazali Siniša Galović, Monika Cerovčec, Daniela Perosa, Loredana Medan, Vjekoslav Hudeček, David Šeb, Tomislav Meštrić, Martina Borse, Gorana Biondić Ruško, Nikolina Virgej Pintar… Kako su oživjeli radost užitka u glazbi grupe Queen moglo se pratiti i uživo na travnjaku s južne strane zgrade HRT-a i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije.


Snimka izravnog prijenosa koncerta dostupna je na platformi HRTi 72 sata nakon emitiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!