Zbor HRT-a otvorio 59. Glazbenu tribinu u Osijeku

10.11.2022.

17:13

Autor: HRT

Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Foto: Kristijan Cimer / Cantus d.o.o, HDS

U srijedu, 9. studenoga 2022., Zbor HRT-a pod vodstvom svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija nastupio je u Konkatedrali sv. Petra i Pavla u Osijeku i tako svečano otvorio 59. Glazbenu tribinu Hrvatskog društva skladatelja koja se drugu godinu zaredom održava u Osijeku.

Festival suvremene glazbe prije svega namijenjen promociji hrvatskih skladatelja i izvođača, počeo je tako koncertom zborskih, mahom a cappella skladbi, od kojih su neke pisane upravo za Zbor HRT-a.


Za početak - praizveba. Predstavljeno je novo djelo Antuna Tomislava Šabana, lavnog tajnika Hrvatskog društva skladatelja i autora koji podjednako svoju pozornost poklanja suvremenoj ozbiljnoj i jazz glazbi. Njegova Missa modularis nastala je 2017. godine, a kako je autor zapisao, nazvao ju je "modularnom (Missa modularis), s idejom da naknadno dopišem još nekoliko stavaka koji bi se kao opcionalni dijelovi ubacivali sukladno liturgijskim portebama".


Njoj je Zbor HRT-a pridružio niz ulomaka i djela suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja koji pripadaju željeznom repertoaru ovog ansambla. Slijedio je zaključni, četvrti stavak glasovitog Koncerta za zbor Alfreda SchnittkeaOvaj trud koji je započet s uzdanjem u Te, a potom tri stavka – Poricanje, Ljutnja i Prihvaćanje iz Pet stadija žalovanja Krešimira Seletkovića, u kojima se Zboru HRT-a pridružio Branimir Pustički kao solist na violončelu. Riječ je o djelu koje je Zbor HRT-a praizveo u prošloj sezoni svojega ciklusa Sfumato te je nastalo upravo za njih.

Izvedba skladbe Memento homo za ženski zbor Davorina Kempfa bila je hommage skladatelju koji je preminuo 14. siječnja ove godine, a čiji je opus obilježio hrvatsku glazbu 20. i 21. stoljeća. Ruke za zbor a cappella Frane Paraća, Zbor HRT-a praizveo je 2017. godine, po narudžbi organizacije komornih zborova Europe Tenso, uz obilježavanje 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata. Na samome kraju koncerta, koji se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija, članovi Zbora HRT-a izveli su Molitvu nakon kanona iz antologijskog Kanona pokajanja Arva Pärta.


Snimka izravnog radijskog prijenosa dostupna je na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!