Zbor HRT-a praizveo "Pet stadija žalovanja" Krešimira Seletkovića

13.04.2022.

13:23

Autor: HRT

Branimir Pustički, Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Branimir Pustički, Zbor HRT-a, Tomislav Fačini

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 13. travnja 2022. – Zbor HRT-a pod vodstvom svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija sinoć je održao pretposljednji koncert u ovoj sezoni ciklusa Sfumato. U Laubi su nastupili uz violončelista Branimira Pustičkog, a na programu je bilo novo djelo Krešimira Seletkovića naslovljeno Pet stadija žalovanja.

Prihvativši angažman rezidencijalnog skladatelja HRT-a u ovoj koncertnoj sezoni, Krešimir Seletković je već napisao djelo Dystopia za Simfonijski orkestar HRT-a koji ga je 2. prosinca 2021. praizveo pod ravnanjem Pascala Rophéa. Za to je djelo zaslužio Nagradu grada Čakovca Josip Štolcer Slavenski.


Drugo djelo nastalo na narudžbu HRT-a u sklopu rezidencije, praizvedeno sinoć, napisao je za Zbor HRT-a i violončelista Branimira Pustičkog.


„Bio sam slobodan uzeti u obzir moju suradnju s orkestrom i zborom, i na neki način, što se kaže, pustiti ruku, jer znam što mogu, s obzirom da već više godina surađujemo. Mislim da sam već oko 15 godina glazbeni producent Simfonijskog orkestra HRT-a, sa Zborom sam nešto rjeđe, ali surađujemo“, otkrio je Krešimir Seletković prednosti koje su mu nesumnjivo bile dragocjene pri pisanju za spomenute ansamble.


S obzirom na to da se djelo praizvelo u tjednu prije Uskrsa, kada je uobičajeno izvoditi mahom sakralne skladbe, Pet stadija žalovanja bila je izabrana tematika koja se indirektno oslanja na ozračje Velikoga tjedna, iako nije sakralna.


Riječ je o tematici koja se temelji se na teoriji psihijatrice Elisabeth Kübler-Ross, koja je osmislila istoimeni model s ciljem olakšavanja razumijevanja ljudskih reakcija na gubitak i nošenje s posljedicama. Stadiji žalovanja – Poricanje, Ljutnja, Pregovaranje, Depresija i Prihvaćanje – ujedno su stavci djela.


„U stavcima se ne upotrebljava unaprijed napisani tekst, nego se on zasniva na vokalima, s iznimkom drugog stavka u kojem su iskorišteni izmišljeni slogovi radi realizacije ritamske komponente. Violončelo je pritom punopravni dionik te je povremeno komentator, povremeno solist, a povremeno potpuno izostavljen. Stavci svojom atmosferom pokušavaju sugerirati određena duševna stanja svakog stadija iz modela, s pretpostavkom da glazba ima podsvjesnu moć reflektirati se u suočavanju svakoga od nas s određenim događajima u životu“, zapisao je autor u povodu praizvedbe.


Galerija
Zbor HRT-a, Tomislav Fačini, dirigent, Branimir Pustički, violončelo , Foto: Jasenko Rasol/HRT
Zbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTZbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTZbor HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTTomislav Fačini ispred Zbora HRT-a , Foto: Marija Štilinović/HRTBranimir Pustički i Krešimir Seletković ispred Zbora HRT-a , Foto: Marija Štilinović/HRTZbor HRT-a praizveo je 'Pet stadija žalovanja' K. Seletkovića , Foto: Jasenko Rasol/HRTBranimir Pustički, violončelo , Foto: Jasenko Rasol /HRTKrešimir Seletković na kraju izvedbe svog novog djela - Pet stadija žalovanja , Foto: Jasenko Rasol/HRTTomislav Fačini, Foto: Jasenko Rasol /HRTKrešimir Seletković, Foto: Jasenko Rasol/HRT

Branimir Pustički, solo violončelist Simfonijskog orkestra HRT-a, i prije je izvodio Seletkovićeva djela koja uključuju violončelo solo, ali i orkestralna, među kojima je dakako i nedavno praizvedena Dystopia, pa mu je poznat skladateljev izričaj, i obratno.


„Mi kao instrumentalisti nemamo priliku često surađivati sa Zborom u takvoj funkciji, iako imamo i ciklus Kanconijer u kojemu izvodimo velebna vokalno-instrumentalne djela, no u solističkom izvođenju rijetko čovjek dobije takvu priliku tako da sam na tome zahvalan. Cijela je forma dosta ogoljena. Način pisanja Krešimira Seletkovića je intimniji, komorniji, tako da čovjek ima osjećaj da je jedan od glasova zbora“, rekao je Branimir Pustički o svojemu angažmanu.


Ovo je treća praizvedba djela hrvatskoga skladatelja u ovoj sezoni ciklusa Sfumato, što je i za izvođače i za publiku postavilo nove izazove, no kako je rekao maestro Tomislav Fačini, s obzirom da je riječ o sezoni u kojoj Zbor HRT-a obilježava 80 godina postojanja, pojačano bavljenje onim što je temeljna misija radijskog ansambla je poželjno.

 

„Premda vlada tranzicija svega pa i radijskih ansambala, mislim je da taj osnovni postulat da se promovira, naručuje, izvodi i snima domaća suvremena glazba ostao prioritet. Tako da ove sezone, uz prolazna gunđanja kada bude malo previše toga, ipak na kraju ostaje lijep osjećaj da smo napravili nešto što možemo samo mi i što se ne može dogoditi bez svih nas zajedno, a to je da naša civilizacija, naše vrijeme, uz sve upitnike, ipak ima vidljive umjetničke rezultate koji svjedoče o tome da čovjek na ovaj ili onaj način opstaje unatoč svemu“, poručio je maestro Fačini.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija, u sklopu kojega su realizirani i razgovori s izvođačima (urednica i voditeljica Zrinka Matić). Snimka je dostupna putem platforme HRTi i Slušaonice Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!