Zbor HRT-a u Čakovcu izveo "Pet stadija žalovanja" K. Seletkovića

18.05.2022.

15:05

Autor: HRT

40. Majski muzički memorijal "J. Š. Slavenski"

40. Majski muzički memorijal "J. Š. Slavenski"

Foto: promo / promo

U petak, 13. svibnja, Zbor HRT-a na čelu s Tomislavom Fačinijem gostovao je u Čakovcu te u tamošnjem Centru za kulturu nastupio na večeri laureata Nagrade grada Čakovca za najbolje glazbeno ostvarenje u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Dobitnik te nagrade je Krešimir Seletković, rezidencijalni skladatelj HRT-a u ovoj sezoni, za svoje je djelo Dystopia, koje je praizveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa u Majstorskom ciklusu 2. prosinca 2021. Nagrada mu je i dodijeljena te večeri, u sklopu 49. Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski.U svojstvu rezidencijalnog skladatelja, Krešimir Seletković napisao je i djelo za Zbor HRT-a i violončelista Branimira Pustičkog - Pet stadija žalovanja, naslovljeno tako prema modelu koji je sastavila psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross s ciljem olakšavanja razumijevanja ljudskih reakcija na gubitak i nošenje s posljedicama. Stadiji žalovanja – Poricanje, Ljutnja, Pregovaranje, Depresija i Prihvaćanje – ujedno su stavci djela. Pet stadija žalovanja praizvedeno je u ciklusu Sfumato 12. travnja 2022. u Laubi.

Uz Pet stadija žalovanja, Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini, u Čakovcu su izveli stavke Svet i Blagosloven iz Hrvatske mise Borisa Papandopula te Voda zvira Josipa Štolcera Slavenskog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!