Zbor HRT-a u Laubi najavio novu koncertnu sezonu kojom slavi 80 godina djelovanja

11:18 / 16.09.2021.

Autor: HRT

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini u Laubi

Zbor HRT-a i Tomislav Fačini u Laubi

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 16. rujna 2021. – Sinoć je u zanimljivom spoju likovne i glazbene umjetnosti, Zbor HRT-a kratkim nastupom iznenađenja inaugurirao svoj novi koncertni prostor u sezoni koja je pred nama: Laubu – kuću za umjetnost i ljude. Upravo tamo, Zbor HRT-a koji u ovoj sezoni slavi 80 godina djelovanja, uz svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija, pridružio se otvaranju izložbe Art & Grad – Umjetnost se oglasila te u formi tzv. flash moba izveo glasoviti uvod u kantatu Carmina Burana Carla Orffa – O fortuna, na oduševljenje posjetitelja.

„Taj je prostor rijetka pojava spretnog, lijepo, elegantno i korisno adaptiranog prostora i odražava duh, viziju arhitekture kao dio zagrebačka tradicije. Ima prekrasnu akustiku koja nije prevelika, ali je vrlo izdašna, zvuk je lijep i zaobljen, a nema previše jeke. Mislim da je prostor idealan za ono što nama treba“, komentirao je maestro Fačini novi koncertni prostor te najavio koncertu sezonu 2021./2022. Zbora HRT-a.


Lauba će biti mjesto održavanja ciklusa Sfumato: od ukupno osam koncerata ciklusa, pet ih se održava u Laubi, a tri u crkvi Bezgrješna Srca Marijina na Jordanovcu. Okosnica su programski vrhunci i gostujući šefovi dirigenti


„Osim nekih programskih delicija kao što su Mala svečana Misa Gioachina Rossinija, Kanon pokajanen Arva Pärta i Hrvatska misa Borisa Papandopula, uz mene kao dirigenta, imamo vrlo zanimljive goste. Jedan je već omiljeni Marc Korovitch iz Francuske, inače stalni dirigent Švedskog komornog zbora, a tu su i dva trenutačno najjača imena zborske scene – to su Daniel Reuss iza kojega stoji cijeli niz vrhunskih ansambala, među kojima i Nizozemski komorni zbor, te Kaspars Putninš koji je šef i Latvijskog i Estonskog komornog zbora“, naglasio je maestro Fačini.


Zbor HRT-a sudjeluje i u ciklusu Kanconijer uz Simfonijski orkestar HRT-a u kojemu se izvode kapitalna vokalno-instrumentalna djela u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Prvi koncert je na rasporedu već 23. rujna u 19.30: „Sezonu otvaramo Kanconijerom, a otvaramo i dvoranu Lisinski nakon što je bila zatvorena zbog radova, sa sjajnim djelom - Stvaranjem svijeta Josepha Haydna - u čemu ima i simbolike: kao da se ponovno stvara svijet, i svijet glazbe i svijet glazbene scene. Radi se o integralnoj izvedbi koja na neki način predstavlja sukus oratorijskog repertoara koji je u središtu ciklusa Kanconijer“, zaključuje maestro Fačini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!