Zbor HRT suvremenom glazbom za tradiciju HGZ-a

23:25 / 26.06.2020.

Autor: M.Š./HRT

Zbor HRT-a i instrumentalni sastav na otvorenoj pozornici na Prisavlju

Zbor HRT-a i instrumentalni sastav na otvorenoj pozornici na Prisavlju

Foto: Vedran Kocelj / HRT

Na ljetnoj pozornici s južne strane zgrade Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju održan je koncert Zbora HRT-a u znak potpore Hrvatskom glazbenom zavodu.
Na ljetnoj pozornici s južne strane zgrade Hrvatske radiotelevizije (HRT) na Prisavlju održan je koncert Zbora HRT-a u znak potpore Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).


                                                                Jana Haluza i Romana Matanovac Vučković

Od ponedjeljka su se na HRT-ovoj pozornici udomaćili koncerti, a tako je bilo i večeras. No prije koncerta svi na travnjaku te ispred malih ekrana i pored radioprijamnika mogli su pratiti i emisiju uživo čija je tema bila Hrvatski glazbeni zavod (HGZ). Ta se povijesna institucija u ova vremena suočava s najvećom krizom u gotovo 200 godina postojanja. Njezina je zgrada urušena u potresu, zabranom društvenih okupljanja dvorana se nije mogla iznajmljivati i izgubila je svoj primarni izvor financiranja. Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković, arhitekt Roman Šilje i pijanist Petar Klasan upoznali su javnost sa svima koji svaki na svoj način daju svoj prilog obnovi dvorane čija je dodana vrijednost upravo u novootkrivenim ukrasima i freskama koje se tek trebaju restaurirati.

Potporu HGZ-u, svom koncertnom prostoru, dao je i Zbor HRT-a duhovnim i dinamičnim skladbama 20. i 21. stoljeća. Zboru su se pod vodstvom mladog dirigenta Vetona Marevcija pridružili i instrumentalisti : udaraljkaši Filip Merčep, Fran Krsto Šercar i Renato Palatinuš, orguljaš Pavao Mašić te harfistica Mirjana Krišković

Publika koja je pristigla na travnjak HRT-a u ugodnoj ljetnoj atmosferi mogla je čuti ritmičnu, potresnu, dirljivu, inovativnu i uzbudljivu glazbu suvremenog vokalnog repertoara. Program su otvorila dva stavka, O Clavis David i O Oriens iz adventske kantate Adventus Domini nostri Jesu Christi iz 2007., za zbor i udaraljke slovenskog skladatelja Damijana Močnika (1967.). Uslijedila je skladba mladog američkog skladatelja Nicoa Muhlyja (1981.) temeljena na psalmima 99 i 111, A Good Understanding, nastalu 2005. za zbor, udaraljke i orgulje. Drugi i treći stavak iz Chichesterskih psalama Leonarda  Bernsteina (1918. – 1990.), temeljene na skladateljevoj preradi nekoliko psalama, u verziji za zbor, orgulje, harfu i udaraljke oduševili su sve prisutne. Svojim solima istaknuli su se i članovi Zbora Daniela Perosa, sopran, Nikolina Virgej Pintar,alt, Andro Bojanić, tenor i Tomislav Meštrić, bariton.

Pravi finale suvremene zborske glazbe bio je ritmični stavak Kletva nad željezom estonskog skladatelja Veljoa Tormisa (1930.  – 2017.) za zbor i udaraljke u kojem su solisti bili, također stalni članovi Zbora, tenor Želimir Panić i bas Vjekoslav Hudeček. Publika je svojim ovacijama izmamila i dodatak – ponovljeni 3. stavak Bernsteinovih Chichesterskih psalama.

U novom ljetnom zagrebačkom glazbenom prostoru, na večerašnjem nastupu Zbora HRT-a publika je uživala u vrhunskoj izvedbi suvremene glazbe kojom se želi sačuvati i obnoviti, ne samo zagrebačka, glazbena institucija koja u svojoj bogatoj povijesti uvijek pružala dom i davala potporu svim hrvatskim glazbenicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!