12:41 / 06.05.2016.

Autor: HRT

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz maestra Pavla Dešpalja odali počast Igoru Kuljeriću

-

-

Foto: - / -

Posljednji koncert ciklusa Kanconijer u ovoj sezoni, bio je posveta Igoru Kuljeriću na desetu obljetnicu njegove smrti. Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz maestra Pavla Dešpalja izveli su njegovu "Hrvatsku misu".
Četvrtak, 5. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent

Solisti:
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Božimir Lovrić, tenor

Tamara Franetović Felbinger, sopran
Bože Jurić Pešić, tenor
Luciano Batinić, bas

Igor KuljerićHrvatska misa, za soliste, zbor i orkestar
Sergej RahmanjinovZvona, simfonija za soliste, zbor i orkestar, op. 35

Posljednji koncert ciklusa Kanconijer u ovoj sezoni, bio je posveta maestru Igoru Kuljeriću na desetu obljetnicu njegove smrti. Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, uz soliste, mezzosopranisticu Martinu Gojčetu Silić i tenora Božimira Lovrića, izveli su njegovu Hrvatsku misu za soliste, zbor i orkestar. U drugome dijelu programa na rasporedu je bila simfonija za soliste, zbor i orkestar, Zvona, Sergeja Rahmanjinova, sa solistima, sopranisticom Tamarom Franetović-Felbinger, tenorom Božom Jurićem Pešićem i basom Lucianom Batinićem.

Hrvatska misa Igora Kuljerića, dugogodišnjeg šefa dirigenta Zbora HRT-a, praizvedena je 2006. godine, a samo dvadeset dana poslije, maestro je preminuo. Bilo je to posljednje djelo iz njegova opusa izvedeno za njegova života. Nastalo je 2004. godine kao svojevrsni nastavak njegova Hrvatskog glagoljaškog rekvijema, no osim što se također temelji na oslanjanju na dalmatinsku, glagoljašku, tradiciju, svjesno je osmišljeno ponešto jednostavnije kako bi se u izvedbu mogao uključiti široki krug izvođača, možda i vjernika na misnim slavljima. U svakom slučaju Hrvatskoj misi ne nedostaje impresivnih glazbenih trenutaka, koje su, tijekom pet stavaka, uspješno iznijeli Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz Martinu Gojčetu Silić koja je pjevala i na praizvedbi, te tenora Božimira Lovrića.

Raskoš zborskog i orkestralnog sloga osobito je iskoristio Sergej Rahmanjinov u simfoniji za soliste, zbor i orkestar naslovljenoj Zvona, op. 35, nastaloj 1913. Djelo je posveta ruskoj drevnoj tradiciji zvonjave crkvenih zvona uz koju je skladatelj odrastao i živio u Rusiji, prije svega u Moskvi. Kroz četiri stavka, pronicljivom orkestracijom i pozicioniranjem zbora i solista, dočarao je četiri vrste zvona odnosno zvonjave: božićne zvončiće, svadbena zvona, zvona za uzbunu i pogrebna zvona. Kao solisti, Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a obogaćenom brojnim udaraljkama, klavirom, orguljama i čelestom, pridružili su se solisti Tamara Franetović-Felbinger, Bože Jurić Pešić i Luciano Batinić.

Snimku izravnog radijskog priijenosa koncerta poslušajte ovdje do 12. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!