15:43 / 27.09.2018.

Autor: HRT

Zborovi i popijevke Vatroslava Lisinskog uz 200. obljetnicu njegova rođenja

-

-

Foto: - / -

U utorak, 6. studenoga, Zbor HRT-a najavljuje 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog. Uz glazbenike svjetskih karijera - Renatu Pokupić, Krešimira Stražanca i Jonathana Warea - izvodit će njegove zborove i pjesme.

Utorak, 6. studenoga 2018. u 20 sati
Hrvatski glazbeni zavod

Vatroslav Lisinski: zborovi i popijevke

Zbor HRT-a
Renata Pokupić, mezzosopran
Krešimir Stražanac, bas-bariton
Jonathan Ware, klavir
Tomislav Fačini, dirigent

Zbor HRT-a priređuje uistinu posebnu proslavu 200. rođendana Vatroslava Lisinskog: u goste nam sa svjetskih pozornica dolaze mezzosopranistica Renata Pokupić i bas-bariton Krešimir Stražanac, te Jonathan Ware, pijanist nagrađivan upravo za svoje izvedbe solo-pjesama. Da je napisao samo operu Ljubav i zloba, Lisinski bi ostao zauvijek upisan u povijest hrvatske glazbe; uz to, njegove popularne ilirske budnice i danas je lako prepoznati. No u svojemu kratkom stvaralačkom vijeku – tek nešto više od desetljeća – stvorio je puno više, uz ostalo i mnogobrojne zborske i solo pjesme, ali i djela za klavir. Uglazbljivao je njemačke, češke i hrvatske stihove te bio jedan od prvih koji se nadahnjivao narodnim napjevima. Spontanost, senzibilitet, melodijsko nadahnuće i širok raspon izražajnosti koje iskazuju pjesme Ribar, Prosjak, Der Zufluchtsort, Vystehovanec, Die Nacht i druge, govore nam o njegovu iznimnom doprinosu uzdizanju popijevke do umjetničke forme u Hrvatskoj u 19. stoljeću. Istodobno, lirika s motivima lutalica, osamljenika, izopćenika, čežnje, rastanka, smrti, noći... otvara nam vrata skrovite skladateljeve intime.


Cijena pojedinačne ulaznice iznosi 50 kuna. Za umirovljenike, učenike, studente i skupne posjete (15 i više ulaznica) odobravamo popust od 40%, a za osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji uz popust od 50%.

Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!