"Hrvatska misa" Borisa Papandopula u Splitu

16:07 / 25.10.2021.

Autor: HRT

Boris Papandopulo

Boris Papandopulo

Foto: promo / promo

Četvrtak, 11. studenoga 2021. u 20 sati

Hrvatski dom, Split


Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent


Darija Auguštan, sopran

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Stjepan Franetović, tenor

Robert Kolar, bariton


Boris Papandopulo: Hrvatska misa u d-molu, op. 86

Nakon ovoljetnih izvedbi na Osorskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u sv. Donatu i na Dubrovačkim ljetnim igrama, a prije nastupa u ciklusu Sfumato, Zbor HRT-a donosi Hrvatsku misu Borisa Papandopula u Split, u povodu 30. obljetnice smrti toga hrvatskog velikana.


Boravak u Splitu sredinom 1930-ih, gdje je vodio Pjevačko društvo Zvonimir te bio profesor na tamošnjoj Gradskoj glazbenoj školi, imao je znatan utjecaj na Papandopulove umjetničke interese: „Moj trogodišnji boravak u Splitu otvorio mi je baš na području duhovne glazbe široke i nove poglede. U onom romantičnom i za mene nezaboravnom okolišu imao sam mnogo prilike upoznati originalno i izvorno dalmatinsko crkveno pučko pjevanje. (…) Usmenom predajom sačuvala se na mnogim mjestima iskonska ona crkvena pučka popijevka u koju sam se produbljivao, koja me je upravo zanijela i koja me je inspirirala za mnoga duhovna glazbena djela. Ta su djela radi originalnosti svojih motiva svratila na sebe pozornost i najveću pažnju“, zapisao je. 


Hrvatsku misu Papandopulo je dovršio 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula.


U programskoj knjižici uz praizvedbu skladatelj je, među ostalim, zapisao: "…želio sam naročito opet istaknuti, da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom a cappella pjevanje. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan. (…) Osnovni ugođaj moje Hrvatske mise je duboko religiozan i ozbiljan što već proizlazi iz izbora samog tonaliteta skladbe (d-moll). Taj je tonalitet – uz malo iznimaka – jedinstveno i dosljedno proveden kroz čitavo djelo. (…) Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj glazbenoj i idejnoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature."


Zbor HRT-a nastupa pod vodstvom svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija, a kao solisti pridružuju im se: Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić, Stjepan Franetović i Robert Kolar.


Više o koncertu...


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!