Misa zahvalnica uz 30. obljetnicu priznanja Republike Hrvatske

14.01.2022.

15:07

Autor: HRT

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

U subotu, 15. siječnja, Zbor HRT-a pod vodstvom svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija uveličat će misu zahvalnicu u crkvi sv. Blaža u Zagrebu, u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Pridružit će im se trubači Simfonijskog orkestra HRT-a – Vedran Kocelj, Ivan Medi i Petar Obradović, te orguljaš Ivan Šćepanović. Misu će predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit uz izravni prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije i Prvom programu Hrvatskoga radija od 10 sati te na multimedijskoj usluzi HRTi.

15. siječnja obilježava se dan kada je, 1992., Hrvatsku priznalo svih tadašnjih 12 članica Europske unije, kao i Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska. Dva dana prije tog događaja, 13. siječnja, Vatikan je priznao Republiku Hrvatsku. To se dogodilo punih šest mjeseci nakon što je 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio povijesnu Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!