Zbor HRT-a u Čakovcu

09.05.2022.

15:13

Autor: HRT

49. Majski muzički memorijal "J. Š. Slavenski"

49. Majski muzički memorijal "J. Š. Slavenski"

Foto: promo / promo

Petak, 13. svibnja 2022. u 20 sati

Centar za kulturu Čakovec


Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Branimir Pustički, violončeloKrešimir Seletković: Pet stadija žalovanja, za mješoviti zbor i violončelo

Boris Papandopulo: Blagoslovlen i Svet, iz Hrvatske mise

Krešimir Seletković, rezidencijalni skladatelj HRT-a u ovoj sezoni, za svoje je djelo Dystopia, koje je praizveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pascala Rophéa u Majstorskom ciklusu 2. prosinca 2021., zaslužio Nagradu grada Čakovca Josip Štolcer Slavenski koja se dodjeljuje za najbolje djelo hrvatskog skladatelja praizvedeno u protekloj godini.


U istom svojstvu rezidencijalnog skladatelja, Seletković je napisao i djelo za Zbor HRT-a i violončelista Branimira Pustičkog - Pet stadija žalovanja, naslovljeno tako prema modelu koji je sastavila psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross s ciljem olakšavanja razumijevanja ljudskih reakcija na gubitak i nošenje s posljedicama. Stadiji žalovanja – Poricanje, Ljutnja, Pregovaranje, Depresija i Prihvaćanje – ujedno su stavci djela. Pet stadija žalovanja praizvedeno je u ciklusu Sfumato 12. travnja 2022. u Laubi


U povodu dodjele Nagrade grada Čakovca Krešimiru Seletkoviću, na ovogodišnjem 49. Majskom muzičkom memorijalu Josip Štolcer Slavenski u Čakovcu, Zbor HRT-a i Branimir Pustički pod vodstvom Tomislava Fačinija ponovno izvode Pet stadija žalovanja. Pridodat će im i dva stavka iz Hrvatske mise Borisa Papandopula, djela koje su upravo u ovoj i protekloj sezoni učinili svojim repertoarnim djelom.


Više o koncertu...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!