Zbor HRT-a u Sarajevu

14:33 / 13.04.2022.

Autor: HRT

Boris Papandopulo

Boris Papandopulo

Foto: promo / promo

Četvrtak, 21. travnja 2022. u 20 sati

Katedrala Srca Isusova, Sarajevo


Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Darija Auguštan, sopran

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Stjepan Franetović, tenor

Robert Kolar, bariton


Boris Papandopulo

Hrvatska misa u d-molu, op. 86, za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella

Hrvatsko kulturno društvo Napredak ove godine obilježava 120. godina od osnutka, te je tim povodom uputilo poziv Zboru HRT-a za gostovanje u Sarajevu gdje ima svoju podružnicu. Izvedbom Hrvatske mise Borisa Papandopula, koji je i sam djelovao u Sarajevu kao operni dirigent i profesor (1948. – 1953.), solisti, Zbor HRT-a i maestro Tomislav Fačini uveličat će Napretkov svečani uskrsni koncert u sarajevskoj katedrali. Ulaz na koncert je slobodan. 


Hrvatsku misu Boris Papandopulo dovršio je 1939. godine. Praizvedena je 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu uz 80. obljetnicu Hrvatskog pjevačkog društva Kolo, kojemu je i posvećena. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o „snažnom i potresnom djelu“ koje čini „potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma“. Iste godine, Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu je ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula.


U programskoj knjižici uz praizvedbu skladatelj je, među ostalim, zapisao: "…želio sam naročito opet istaknuti, da je hrvatska zborna glazba pretežnim dijelom a cappella pjevanje. Naš narod pjeva bez instrumentalne pratnje, a poznata je činjenica da je baš takav način pjevanja za Hrvate karakterističan. (…) Osnovni ugođaj moje Hrvatske mise je duboko religiozan i ozbiljan što već proizlazi iz izbora samog tonaliteta skladbe (d-moll). Taj je tonalitet – uz malo iznimaka – jedinstveno i dosljedno proveden kroz čitavo djelo. (…) Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj glazbenoj i idejnoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature."


Više o koncertu...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!