Zborovođa Dječjeg zbora HRT-a Nina Cossetto

21.10.2022.

11:08

Autor: HRT

Nina Cossetto

Nina Cossetto

Foto: privatna arhiva / privatna arhiva

Nina Cossetto (Zagreb, 1975.), nakon završene osnovne i srednje glazbene škole Pavao Markovac upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koji završava u klasi prof. Branka Sepčića

Rođena u obitelji glazbenika, od najranije mladosti pjeva u zborovima svojega oca, Emila Cossetta, te sa 13 godina počinje korepetirati, a poslije nastupa i kao solistica zbora (sopran).


Zahvaljujući ljubavi prema pjevanju i izvrsnim pijanističkim vještinama, s nepunih 17 godina polaže audiciju u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i počinje raditi kao korepetitor, učeći tajne zanata uz naše najuspješnije dirigente (Miro Belamarić, Nikša Bareza, Vjekoslav Šutej).


Godine 1996. gostuje u europskoj Opernoj trupi Operama, te surađuje s vodećim solistima, među kojima su Ghena Dimitrova, Bruna Baglioni, Renato Bruson, Paolo Gavanelli.


Od 2003. godine česta je suradnica (asistentica dirigenta) Zbora HRT-a, a od 2010. do 2016. bila je zborovođa u HNK u Zagrebu. Sviranje u orkestru i dirigiranje scenske glazbe u mnogobrojnim operama također je nezaobilazni dio njezina svakodnevnog muziciranja. Nakon gotovo trideset godina rada u Operi HNK u Zagrebu uz velik broj solista koji su izgradili svoje karijere uz njezin pedagoški predan i specifičan stil rada, postala je Umjetnički voditelj studija opernih uloga što smatra vrhuncem svojega poslovnog uspjeha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!