Zborovođa Dječjeg zbora HRT-a Vinko Karmelić

21.10.2022.

11:00

Autor: HRT

Vinko Karmelić

Vinko Karmelić

Foto: promo / promo

Vinko Karmelić (Bol, 1987.) završio je 2010. godine preddiplomski studij glazbene pedagogije (cum laude) na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je stekao i naslov magistra glazbene pedagogije (2012.). 

Vođenjem zborova počeo se baviti u ranome djetinjstvu kao zborovođa i orguljaš Župe sv. Ivana Krstitelja u Bolu. Od samih početaka rada sa zborom posvećuje se očuvanju i obnavljanju tradicijskoga pučkog pjevanja Bola. Polazio je seminare uglednih hrvatskih i europskih zborskih dirigenata.


Od 2010. godine jedan je od umjetničkih voditelja Akademskoga zbora Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors s kojim bilježi niz uspjeha, među kojima su nagrade Hrvatskog društva skladatelja za izvedbe djela hrvatskih autora te treće mjesto u finalu natjecanja Do posljednjeg zbora na HRT-u (2012.). S istim je zborom ostvario i zapažene rezultate na međunarodnim zborskim natjecanjima u Barceloni, Veneciji, Pragu, Bratislavi, Krakovu, Veroni. Od 2012. do 2014. djelovao je kao vokalni voditelj u Folklornom ansamblu SKUD-a Ivan Goran Kovačić.


Uz umjetnički rad s različitim vokalnim ansamblima bavi se i pedagogijom te je trenutačno zaposlen u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu u kojoj, između ostaloga, vodi dječji jednoglasni te višeglasni komorni dječji zbor s kojima je sudjelovao na nekoliko natjecanja u domovini i inozemstvu ostvarivši zapažene rezultate. Posebno se ističu nagrada 2018. godine kada je zbor proglašen apsolutnim pobjednikom na 14. Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova - Zagreb te priznanje 2022. kada je zbor ostvario najveći broj bodova na državnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!