FiloSofía gost Jazz orkestra HRT-a

08.12.2020.

19:12

Autor: M.Š./HRT

default error photo
9. prosinca u 20 sati u Gorgoni, zagrebačkog MSU-a, Jazz orkestar HRT-a sa sastavom FiloSofía, nastavlja Jazz ciklus. Koncert se održava bez publike, uz izravni prijenos na HR3.
U srijedu, 9. prosinca u 20 sati u dvorani Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) ugošćujući sastav FiloSofía, nastavlja svoj koncertni Jazz ciklus. Koncert se održava bez publike, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3). Televizijska snimka koncerta emitirat će u jednom od termina rezerviranim za emisiju Vrijeme je za jazz.

Među raznolikim projektima Jazz orkestra HRT-a, pažnju uvijek privuku oni posvećeni glazbi nadahnutoj latinoameričkim i afro-kubanskim ritmovima. Ovaj put, članovi Jazz orkestra HRT-a udružuju se sa sastavom FiloSofía, glazbenicima koji izvode autorsku latinoameričku glazbu. Sastav je to koji poštuje tradiciju latinoameričke, prije svega afrokaripske glazbe, a u salsu uvodi i neke svježe inovacije, poput fusiona s balkanskom glazbom. Programom nazvanim Salsa (balcánica) predstavit će se slušateljima i gledateljima HRT-a.


                                                                             Miron Hauser

Suradnja FiloSofíje s Jazz orkestrom HRT-a je prirodna, jer i nekoliko članova orkestra sudjeluje u FiloSofíji. Prije svih to je umjetnički voditelj Orkestra, Miron Hauser, kojem je upravo latinoamerička glazba velika strast. Tu su još Luka Žužić koji je diplomirao klasični klavir i jazz trombon te je nagrađivani kompozitor i aranžer.

Umjetnički voditelj FiloSofíje je Darko Sedak-Benčić, diplomirani kompozitor i trubač, koncertni majstor Big Banda RTV Slovenije i stalni suradnik Jazz orkestra HRT-a. Sofija Široka, glavni je vokal i autorica stihova, diplomirala je hispanoameričku književnost. Lázaro Amed Hierrezuelo, podrijetlom s Kube, sudjeluje u sastavu kao violinist, pjevač, perkusionist i karizmatičan performer. Uz njih, FiloSofíu nadopunjavaju neki od najvećih znalaca latinoameričke glazbe na području Srednje Europe: Aleš Avbelj, basist i kontrabasist iz Slovenije; Aljoša Jerić, jedan od najtraženijih timbalera u regiji; Erik Marenče, klavijaturist; Marko Šolman, trubač, te Manuel Matković, prateći vokal.


                                                 Sofija Široka, glavni je vokal i autorica stihova

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!