13:00 / 22.11.2018.

Autor: HRT

Jazz orkestar HRT-a na RadiRo Festivalu u Bukureštu

-

-

Foto: - / -

U četvrtak, 22. studenoga, Jazz orkestar Hrvatske radio televizije gostovao je na uglednom rumunjskom međunarodnom festivalu radijskih simfonijskih orkestara - RadiRo - u Bukureštu.

Četvrtak, 22. studenoga 2018. u 19 sati
Dvorana Auditorium, Nacionalni muzej umjetnosti Rumunjske, Bukurešt

Tu Fragancia

Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent, trombon, skladatelj

Jazz orkestar Hrvatske radio televizije prvi je put gostovao na uglednom rumunjskom međunarodnom festivalu radijskih simfonijskih orkestara The International Festival of Radio Orchestras (RadiRo) koji se održao od 18. do 25. studenoga u Bukureštu

RadiRo jedinstveni je festival posvećen isključivo radijskim simfonijskim orkestrima, a premjerno ove godine na festivalu sudjelovali su i jazz orkestri. Festival organizira Rumunjski radio, a održava se bienalno u Bukureštu u Dvorani Rumunjskog radija i dvorani Nacionalnog muzeja umjetnosti Rumunjske. Prvi festival održan je 2012. godine.

Na repertoaru našeg orkestra bio je program Tu Fragancia, autorski projekt Mirona Hausera, koji je premijerno izveden u travnju 2016. u koncertnoj sezoni Jazz orkestra HRT-a. Program je nastao na poticaj HRT-a u želji da se u jazz sezoni predstavi skladateljski i aranžerski opus nekog od članova Jazz orkestra. Atraktivni latin-jazz program u kojem je svako djelo inspirirano nekim od kubanskih glazbenih žanrova čuli su svi posjetitelji RadiRo festivala. Skladbe Mambo No 69La UltimaTu fraganciaConchaLas reinasLos reyesNos dos, Sabrosonido, Hija de yemaya i Mozambique pa' coqueta pokazuju s koliko je senzibiliteta Miron Hauser usvojio glazbene idiome Latinske Amerike i latin-jazza, te ih pretočio u raskošne big bandovske aranžmane s nezaobilaznim setom udaraljki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!