Jazz orkestar HRT-a otvorio 31. Jazz.hr

01:59 / 01.10.2021.

Autor: VIK/HRT

Jazz orkestar HRT-a

Jazz orkestar HRT-a

Foto: Matej Grgić / Jazz.hr

31. izdanje Jazz.hr festivala obilježavaju mnoge promjene i noviteti: umjetničko vodstvo festivala preuzela je skladateljica i glazbenica Lana Janjanin, koja je u fokus stavila hrvatsko jazz skladateljstvo, proširila žanrovsku lepezu izvođača te festivalu pronašla novi dom – zagrebačku Tvornicu Kulture u kojoj će se od 30. rujna do 2. listopada održati pet koncerata vrhunskih izvođača i autora.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem svog umjetničkog voditelja Mirona Hausera otvorio je Jazz.hr/jesen koncertom uz mnogobrojne sjajne soliste i skladatelje različitog glazbenog izričaja, bogatih autorskih i diskografskih biografija predstavljajući se djelima iz zajedničkih projekata – skladbama skladanim ili prilagođenim upravo za njih i soliste.


- Večeras ima puno solista što je jako zanimljivo za publiku, a i za nas iako je to dosta zahtjevno. Svaki od njih je donio svoju muziku, svaki ima svoj stil, svaki je htio pokazati najbolje što zna… Nama je to bio veliki izazov jer smo sve trebali spojiti u jednu cjelinu. – kazao je Hauser.


- Na neki načni smo baš zbog korone pribjegli ideji da angažiramo više domaće skladatelje i umjetnike što je zapravo odlična stvar za domaću scenu jer mislim da se trebaju poticati što više koncerti domaćih skladatelja. – naglasila je Lana Janjanin, umjetnička voditeljica festivala Jazz.hr.

Tako je publika, koja je do zadnjeg mogućeg mjesta ispunila zagrebačku Tvornicu kulture, mogla uz Jazz orkestar HRT-a čuti Joea Kaplowitza na Hammond orguljama (Time to Go, Donna Lee is Pissed) i Lelu Kaplowitz koja je otpjevala Please Say, Tonija Starešinića (klavijature) iz grupe Chui Chui's Waltz; Zorana Majstorovića na egzotičnom oudu (Oro Machno), mladu bubnjaricu i autoricu Brunu Matić (N O I S E – Introduction of Deconstruction); pjevačicu Valeriju Nikolovsku i pijanista Viktora Lipića (Dark Night, Bright Song), stalne članove Jazz orkestra HRT-a saksofonista Maria Bočića i trombonista Luku Žužića (It's Never Too Late), jazz tamburaša Filipa Novosela koji je svojom skladbom Samba de Eslavonia prearanžiranom za jazz orkestar donio dašak Slavonije i bećarca na Jazz.hr, Zvjezdana Ružića koji je na klaviru uz Orkestar izveo Giant's Freedom – naslovnu skladbu albuma koji bi za desetak dana trebao ugledati svjetlo dana, te na kraju FiloSofíju koju su predstavljali Sofija Široka – vokal, Darko Sedak-Benčić – truba i Lazaro A. Hierrzuelo na perkusijama (El Cuarto Catorce, Tranvía). Svi izvođači redom su pozdravljani burnim pljeskom i ovacijama.


Do 2. listopada na rasporedu su još četiri koncerata vrhunskih izvođača i autora. U petak, 1. listopada zvijezda festivala Zvonimir Šestak predstavit će svoj skladateljski prvijenac – album 'In the Pocket'.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!