Jazz orkestar HRT-a uz brojne goste i suradnike proslavio 70. rođendan!

12:38 / 29.11.2017.

Autor: HRT

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Jazz orkestar HRT-a je pod vodstvom Andreasa Marinella proslavio 70 godina djelovanja, a na pozornici su im se pridružili Zdenka Kovačiček, Gabi Novak, Matija Dedić, Lela Kaplowitz, Marko Tolja, Saša Nestorović i sastav Chui.
Utorak, 19. prosinca 2017. u 20 sati
Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Muzička akademija u Zagrebu

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Gabi Novak
Zdenka Kovačiček
Lela Kaplowitz
Matija Dedić
Marko Tolja
Saša Nestorović
Chui
    Toni Starešinić, klavijature
    Vojkan Jocić, saksofon
    Janko Novoselić, bubnjevi

Jazz orkestar HRT-a je u Dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu proslavio 70 godina djelovanja. Na proslavu su bili pozvani brojni suradnici, prijatelji i pratitelji rada Jazz orkestra HRT-a, a među njima i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek te glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Članovima i šefu dirigentu Andreasu Marinellu na pozornici su se pridružili izvođači-solisti koji su svojim radom znatno obilježili ne samo rad orkestra nego i čitavu hrvatsku glazbenu scenu: Zdenka Kovačiček, Gabi Novak, Matija Dedić, Lela Kaplowitz, Marko Tolja, Saša Nestorović i sastav Chui. Program je vodio Dražen Ilinčić.

Velika obljetnica bila je dobar povod za podsjećanje na značaj Jazz orkestra HRT-a koji je sa 70 godina djelovanja jedan od najdugovječnijih sastava svoje vrste svijetu, te jedini takav u Hrvatskoj. Stoga je i program bio svojevrsni vremeplov i presjek kroz povijest orkestra i glavnih protagonista, od najranijih dana kada ga je kao Plesni orkestar Radio Zagreba vodio Zlatko Černjul, čija je skladba Bembe (ujedno i špica emisije Vrijeme za jazz) otvorila program, preko skladbi Opus 900, Zbog jedne davne melodije i Intima Miljenka Prohaske koji je orkestar vodio više od trideset godina ostavivši snažan pečat, među ostalim i kao idejni začetnik poticanja domaćeg stvaralaštva za jazz. Osim skladbi koje su trajni dio repertoara Jazz orkestra HRT-a, program je pružio uvid u suradnje s aranžerima, utjecaj šefova dirigenata te dakako dugogodišnje suradnje sa spomenutim gostima-solistima.

Silvije Glojnarić koji je bio šef-dirigent orkestra od 1988. do 1992. i od 1996. do 2008., i čija je skladba Mystic Soul također uvrštena na sinoćnji program, uz aranžmane Pusti me da spavam Arsena Dedića i Family Matije Dedića, prisjetio se svojih najranijih dana uz orkestar:

„Javila se ideja koja je dovela orkestar u vrlo povoljnu situaciju, jer smo, na prijedlog Miljenka  Prohaske, odlučili raditi isključivo domaći program za festivale i nastupe koji su se ticali jazz glazbe. Svirale su se samo kompozicije i aranžmani naših autora, bez obzira jesu li bili članovi orkestra li van njega. To se dogodilo na prvom Bledskom festivalu; izazvalo je veliko čuđenje, jer su svi veliki orkestri svirali Basiea, Ellingtona i druge, a mi smo svirali isključivo naš program, pa su se svi pitali kako sad to. No, ja mislim da je to bila jako važna odluka i vrlo oportuna u odnosu na ono što će se poslije događati. Mi smo na osnovu toga došli na DownBeatovu rang listu jazz orkestara svijeta, među prvih deset.“

Silvija Glojnarića na mjestu šefa dirigenta naslijedio je Saša Nestorović, koji je u sastavu prije toga djelovao kao saksofonist; vodio ga je do 2015. godine, a sinoć je bio solist u skladbi African Skies Michaela Breckera. O svojemu radu s orkestrom rekao je:

„Sezone smo proširivali u što kvalitetnijim smjerovima, a jedan od rezultata je CD sa Rexom Richarsonom, izdan u SAD-u, domovini jazza. Prije nego su trubač Rex Richardson i skladatelj Doug Richards došli u Hrvatsku, morao sam im poslati neke naše snimke, i poslao sam im ono što smo izvodili za 65. godišnjicu orkestra – Duhovne koncerte Dukea Ellingtona. Kad su čuli snimku rekli su: Dolazimo u Zagreb, to je orkestar koji to može napraviti!“

Recentniji dio repertoara bio je zastupljen skladbama Vehni, vehni fijolica u aranžmanu Luke Žužića, Keep on Going Joea Kaplowitza, Ja volim samo sebe Smiljana Paradiša i Davora Gopca u aranžmanu Andreasa Marinella te Chui's Waltz članova sastava Chui, također u aranžmanu Andreasa Marinella. Bili su to ponovno primjeri redovite prakse autorskog i aranžerskog angažmana članova orkestra. Andreas Marinello koji orkestar vodi od 2015. osvrnuo se na današnju ulogu i poziciju Jazz orkestra HRT-a:

„Jazz orkestar HRT-a ima jaku važnu ulogu u Hrvatskoj, ne samo što se tiče jazz scene. Mi smo zapravo jedina institucija koja se u potpunosti bavi tom vrstom glazbe i tako pokušavamo apsolvirati više zadataka odjednom. U to ulazi promicanje jazza i njegovanje publike što pokušavamo raditi sve više i izvan Zagreba, u manjim sredinama. Imamo i svoju pedagošku djelatnost, npr. natječaj za nove skladbe pri čemu pružamo skladateljima mogućnost da tijekom duljeg perioda surađuju s orkestrom. Imamo gostovanja inozemnih umjetnika koji donose svoju glazbu i surađujemo s hrvatskim glazbenicima koji možda nisu u potpunosti u jazzu, ali s kojima imamo dodirnih točaka, pa na taj način populariziramo orkestar i privlačimo novu publiku. Jazz orkestar, kao i ostali ansambli HRT-a, je ansambl kojemu je isključivo stalo do toga da se bavi glazbom i umjetnošću i da tu ljepotu donosi slušateljima i gledateljima, i na kraju pretplatnicima HRT-a. Mislim da je to dosta važno za jednu takvu kuću i HRT može biti ponosan na sve što njegovi ansambli rade te bi se to moglo više iskoristiti za pozitivni imidž HRT-a.“

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!